Denník N

Do Viedne ho poslal Guaidó: Ľavičiari, ktorí fandia Madurovi, podporujú zločincov a chudobu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro má stále pod kontrolou väčšinu armády. Foto - TASR/AP
Venezuelský prezident Nicolás Maduro má stále pod kontrolou väčšinu armády. Foto – TASR/AP

„Výpadky elektriny nie sú žiadna galaktická konšpirácia, ale výsledok korupcie a neefektívnej vlády,“ rozpráva William Davila-Valeri, ktorého poslal do Viedne dočasný venezuelský prezident Juan Guaidó ako svojho veľvyslanca.

Zatiaľ to nevyšlo. Juana Guaidóa síce uznali mnohé demokratické krajiny za dočasného prezidenta Venezuely, zosadiť Nicolása Madura sa mu však nedarí. O situácii vo Venezuele, ktorá čelí miliónovej inflácii, humanitárnej aj ústavnej kríze, sme sa rozprávali s neoficiálnym veľvyslancom dočasného prezidenta Venezuely vo Viedni Williamom Davilom-Valerim.

Nie ste sklamaný, že Nicolás Maduro je stále prezidentom Venezuely? Guaidóov apel na armádu zatiaľ nevyšiel…

Myslím, že všetci by sme chceli, aby sa pomery v našej krajine zmenili rýchlejšie, čakáme na zmenu už príliš dlho. Som si však istý, že toto je posledná fáza Madurovho vládnutia. Ukázalo sa, že nie všetci v armáde ho podporujú, ako tvrdí.

Prečo si to myslíte?

S mnohými ľuďmi z armády aj tajnej služby sme v kontakte. A prípad opozičného lídra Leopolda Lópeza, ktorého vojaci pustili z domáceho väzenia na španielske veľvyslanectvo, len ukazuje, že Maduro nemá všade autoritu. Bez povolenia armády by sa López z domu nedostal. Aj armáda je silne rozdelená.

Ale stále má prevahu Maduro…

Mnohí majú strach a boja sa, či nespadnú do pasce.   

Štyri mesiace po tom, ako parlament vyhlásil Guaidóa za dočasného prezidenta, má stále väčšiu podporu v zahraničí ako doma. Čo plánujete ďalej?

Máme jasnú stratégiu a jej cieľom nie je nič iné, len vypísanie nových a slobodných prezidentských volieb. Pokračujú veľké demonštrácie a objavila sa výzva na štrajk. Nevzdávame sa.

Americký prezident Donald Trump pohrozil Kube sankciami, ak budú pokračovať vo svojich operáciách vo Venezuele. Naozaj sú takí aktívni?

Nie je to nič nové. Vo Venezuele sú tisícky Kubáncov, ktorí nielenže pomáhajú Madurovi, Havana aj kontroluje jeho režim. Embargo na Kubu a tvrdšie sankcie by mohli fungovať.

Spojené štáty pripustili aj možný vojenský zásah. Čo si o tom myslíte?

Boli by sme najradšej, keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie