Denník N

Miliónové úplatky, slony a úradníci, ktorí zomreli od únavy. Aké sú voľby v najväčších demokraciách sveta

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

India a Indonézia patria spolu s USA k najľudnatejším demokraciám. V zložitých podmienkach tam chodia voliť stovky miliónov ľudí.

Usporiadať voľby pre 193 miliónov ľudí nie je jednoduché. Najmä, ak chcete ušetriť na výdavkoch a do jedného dňa spojíte regionálne, prezidentské aj parlamentné voľby. Ešte horšie to je, ak váš štát pozostáva z vyše 17-tisíc ostrovov a vzdialenosť od najvýchodnejšieho bodu po ten najzápadnejší je asi 5-tisíc kilometrov.

Všetky tieto prekážky museli prekonať v Indonézii, kde si 17. apríla volili približne 20-tisíc zástupcov na rôzne pozície. Uchádzalo sa o ne viac ako 245-tisíc ľudí a volebný proces bol taký náročný, že indonézske úrady dva týždne po voľbách oznámili, že 270 členov volebnej komisie zomrelo. Podľa niektorých správ bolo obetí dokonca viac než 300.

Dôvodom nie sú žiadne volebné incidenty či násilnosti, ale únava z ručného počítania hlasov a infarkty. „Keďže sme spojili prezidentské a parlamentné voľby, členovia komisií nemuseli čeliť iba telesným výzvam, ale aj psychickému tlaku,“ uviedla komisia pre CNN.

Údaje a správy z Indonézie ukazujú, aké náročné je zorganizovať voľby v štátoch, ktoré patria medzi najväčšie demokracie sveta. Aktuálny je aj príklad z ďalšieho ázijského štátu; v Indii sa najväčšie voľby v svetovej histórii začali 11. apríla a budú trvať do 19. mája. Výsledky budú o štyri dni neskôr.

Za voličmi idú do džungle aj na štíty

The Economist raz voľby v Indii prirovnal k „hlučnému slonovi, ktorý sa chystá na impozantnú púť“. V najľudnatejšej demokracii sveta hlasovacie právo 900 miliónov ľudí a kandiduje dvetisíc politických strán. Hlasuje sa tam v siedmich etapách. Hlavné dôvody sú dva: prvým je zákon, podľa ktorého musí mať každý z voličov hlasovaciu stanicu najviac dva kilometre od svojho bydliska.

Druhým dôvodom je, že štát, v ktorom sa hlasuje cez elektronické zariadenia, pre stovky miliónov voličov k dispozícii iba približne 1,6 milióna strojov, ktoré toto hlasovanie overujú. Tieto zariadenia sa tak presúvajú po celej Indii.

To je v obrovskej krajine, akou je India, logisticky náročné. Členovia volebných komisií na to využívajú aj špeciálne vlaky, lode, helikoptéry či dokonca slony a ťavy.

Aj takto vyzerajú prípravy na voľby v Indonézii. Foto – TASR/AP

Americký denník New York Times spomína viaceré absurdné príklady, ktoré ukazujú, ako zložito prebieha celý volebný proces. Napríklad v Kašmíre musí komisia priniesť hlasovacie zariadenia do nadmorskej výšky 4327 metrov. A to kvôli dvanástim voličom. Na súostroví Nikobary zas kvôli deviatim ľuďom musia prejsť cez močiare plné krokodílov.

Jednoznačne najmenej efektívna je cesta za 69-ročným duchovným Bharatdasom Daršandasom, ktorý žije

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie