Denník N

Panika z liberálov sa šírila už v 19. storočí, Kuffa nechápe gender, hovorí etnologička

Etnologička Zuzana Panczová zo Slovenskej akadémie vied sa venuje konšpiračným teóriám. Foto N - Tomáš Benedikovič
Etnologička Zuzana Panczová zo Slovenskej akadémie vied sa venuje konšpiračným teóriám. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo sú liberáli obľúbeným terčom? Podľa Zuzany Panczovej sa „previňujú“ už tým, že nechávajú ľuďom priveľkú slobodu. Obavy, že liberáli rozvrátia rodinu, sú staršie než sto rokov.

Ľuboš Blaha a Robert Fico zo Smeru rozprávajú o „liberálnej mafii“, Boris Kollár sa sťažuje, že ho liberáli šikanujú pre jeho názory, kotlebovci považujú liberálov za antislovenské sily. A kňaz Maroš Kuffa, populárny na sociálnych sieťach, liberálov vníma ako najväčšie zlo v súčasnej spoločnosti.

Etnologička Zuzana Panczová zo Slovenskej akadémie vied hovorí, že nejde o nič nové. Na našom území boli liberáli obľúbenou tému už koncom 19. storočia. Dnes sa im vyčíta presadzovanie „genderu“, v minulosti to boli civilné sobáše. „Liberáli sa v očiach svojich kritikov previňujú už tým, že tolerujú homosexuálov alebo potraty. Pokiaľ im nekladú bariéry, tak sú akoby spoluvinníkmi,“ hovorí Zuzana Panczová.

Prečo sú liberáli takým obľúbeným terčom?

Môžu dobre zafungovať ako spoločný nepriateľ; ako hrozba, na ktorú ľudia počúvajú. To funguje viac ako sto rokov. Už v 19. storočí v Uhorsku považovali liberálov za ohrozenie tradičných hodnôt, hoci ten význam pojmu „liberalizmus“ sa dosť líšil od toho, ako ho chápeme dnes.

Čo presne na liberáloch prekážalo? 

Za hrozbu bola považovaná najmä sekularizácia spoločnosti, ktorú kritici chápali ako cielený útok proti kresťanským hodnotám. Liberáli sa často ocitali v dobových konšpiračných teóriách v jednom šíku so Židmi a slobodomurármi. Liberalizmus bol označovaný ako nástroj na ovládnutie sveta sprisahancami a liberáli sa v tejto súvislosti spomínajú aj v známom konšpiračnom podvrhu z roku 1903 Protokoly sionských mudrcov.

Sprisahaneckých teórií o liberáloch je aj dnes plný Facebook. 

Určitú podobnosť s 19. storočím naozaj vidím v tom, ako populisti vtedy dokázali a dokážu aj dnes cez takúto „hrozbu“ mobilizovať svojich voličov.

Aj takto môžu vidieť liberálov fanúšikovia kotlebovských stránok (screenshot z marca 2017)

Každý si teda vie nájsť v liberáloch to svoje? 

Tak nejako. Funguje to zvlášť pri pocite ohrozenia, keď spoločnosť čelí zmenám, ktoré ľuďmi nie sú považované za prirodzené. Liberáli sú v takýchto situáciách označení ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie