Denník N

Ako môže štát robiť zle Pente? Jej nemocnica dostane peniaze zo štátnej VšZP aj bez zmluvy

Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, keď spolu pred rokom predstavili veľkú reformu nemocníc. Foto – TASR
Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, keď spolu pred rokom predstavili veľkú reformu nemocníc. Foto – TASR

Premiér hovorí, že si Penta vyberá pri nemocnici hrozienka, ale štát nastavuje, ako budú vyzerať platby poisťovní nemocniciam.

Stačilo jedno stretnutie a pár ostrých výrokov zástupcov Penty, aby sa skončili rozhovory, či štát kúpi nemocnicu finančnej skupiny. V stredu premiér Peter Pellegrini povedal: „Štát si pôjde vlastnou cestou a nech si Penta pokojne skúsi zasúperiť so štátom. Ak si myslí, že môže tento súboj vyhrať, tak im želám veľa zdaru.“

Tieto vyjadrenia veľmi pripomínajú jeho straníckeho šéfa Roberta Fica, keď bol ešte premiérom. Jeho vláda vtedy zakázala poisťovniam vyplácať si zisk. Ústavný súd však neskôr povedal, že zákon je protiústavný, a Slovensko sa s majiteľmi poisťovní súdi dodnes.

Teraz podobnú rétoriku používa aj Pellegrini. Aké sú však reálne možnosti, aby štát znepríjemnil Pente podnikanie v ich nemocnici?

Prvá možnosť je Všeobecná zdravotná poisťovňa. Je to najväčšia a štátna poisťovňa. Každý lekár aj oddelenie chce mať zmluvu s touto poisťovňou, lebo má zhruba dve tretiny poistencov.

Aj Penta tvrdí, že by chceli mať so štátnou poisťovňou zmluvu, aj keď ešte oficiálne o nej nerokovali. Partner Penty Eduard Maták však tvrdí, že si nevie predstaviť, že by štátna poisťovňa vysvetľovala pacientom, že nemôžu ísť do novej modernej nemocnice len preto, že by im poisťovňa nedala zmluvu.

Štátna poisťovňa hovorí, že doteraz neeviduje, že by Penta chcela o zmluvách pre novú nemocnicu rokovať. „VšZP má aj dnes zmluvy s nemocnicami bez rozdielu zriaďovateľa. Pri uzatvorení zmlúv s nemocnicami je rozhodujúca dohoda na zmluvných podmienkach,“ tvrdí poisťovňa.

Aj keby štátna poisťovňa nemocnici Penty zmluvu nedala, nemuselo by to byť pre ekonomiku nemocnice neudržateľné. Aj bez zmluvy totiž musí poisťovňa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie