Denník N

Akoby sa už traja chlapi nad koňakom dohodli, koho pošlú Kiskovi na schválenie

Foto - TASR
Foto – TASR

Predseda ústavnoprávneho výboru Madej sa stráca vo floskulách a ostatní koaliční poslanci počas vypočúvania kandidátov na ústavných sudcov mlčia.

Autor je právnik, člen hnutia Za slušné Slovensko

Ústavný súd je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti. Toto je článok 124 ústavy. Na prvé prečítanie je to veta, ktorá obyčajného človeka veľmi nezaujme. Nemá v sebe žiadnu emóciu alebo hodnotový náboj, napriek tomu sa v piatok skončila prvá časť ďalšej bitky o tento najsilnejší súd v štáte. Prečo bitka? Čítajúc prvú vetu ešte raz, všetko by malo byť vysvetlené pochopením, respektíve nepochopením slova „nezávislým“.

Tí, čo písali ústavu, mali v úmysle vytvoriť orgán, súd, ktorý bude ústavu strážiť, bdieť nad politikmi, ktorí sa chcú odtrhnúť z reťaze. Účelom tohto súdu je dávať pozor na to, aby nikto nestál nad zákonom, aby sa zachovalo trojdelenie moci a v tých najvýznamnejších otázkach sa jasne dodržal základný zákon štátu – ústava.

Ako to už býva, úmysel bol, ale po ceste sa niektorým stratil. Pokojne možno menovite označiť vládnu koalíciu, ktorá Ústavný súd vníma ako svoje politické léno. Respektíve, ak máme byť féroví, tak ho vnímala v prvej a druhej voľbe, keď nedovolila zvoliť dostatočný počet kandidátov a niektorí zvolení kandidáti prešli ako chyba v systéme. Dobre, opäť buďme féroví, vďaka za Most-Híd.

Kým prvé vypočutia boli novou vecou, chvíľu sme mali dokonca dojem, že sa to môže podobať na to slávne americké „grilovanie“ kandidátov na sudcov Najvyššieho súdu USA, tak s každým ďalším kolom voľby sme sa vracali hlbšie do štandardu slovenského formalizmu a prevládajúceho nezáujmu. Ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie