Denník N

Šikanovala ma moja mladšia sestra. Rodičia to zľahčovali a ja mám dodnes traumu

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Výskumy ukazujú, že deti bývajú šikanové trikrát častejšie svojimi súrodencami ako spolužiakmi v škole.

To, že sú súrodenci na seba niekedy ako pes a mačka, že súperia o priazeň rodičov alebo sa klbčia pre každú hlúposť, poznáme všetci, čo máme bratov či sestry, alebo sme rodičmi viac ako jedného dieťaťa. Známe je aj to, že vzťahy medzi súrodencami majú svoje vrcholy aj pády: niekedy sa milujú „ako kone“, inokedy by si najradšej vyškrabali oči. Nezriedka, hlavne v nižšom veku, „zvládnu“ ľúbiť aj nenávidieť v priebehu pár hodín.

Medzi dospelými súrodencami je to už komplikovanejšie, niekedy aj preto, lebo im chýba rodič, ktorý by ich usmernil. Na druhej strane si väčšina ľudí v dospelom veku zrejme uvedomuje hodnotu rodiny a snaží sa mať so súrodencami dobré vzťahy. Existujú dospelí súrodenci, ktorí mali ako deti komplikované vzťahy, ale teraz sú najlepší priatelia. Poznáme však aj prípady s menej šťastným koncom.

Stáva sa to napríklad vtedy, keď „zdravá“ súrodenecká rivalita prerastie  do niečoho, čo vykazuje znaky šikany či telesného a psychického zneužívania alebo násilia. Jeden zo súrodencov sa potom cíti zranený a ani po rokoch nechce s tým druhým nič mať.

Veď si staršia

49-ročná Judita sa so svojou o päť rokov mladšou sestrou síce stretáva, vzťahy medzi nimi sú však chladné. Ich mama často plače, že sa k sebe správajú, ako keby ani neboli sestry.

Judita viní sestru z toho, že v detstve využila každú príležitosť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie