Denník N

Proti klimatickej zmene modlitba nestačí (Ježiš bol ekológ)

Rubrikou Nedeľná nekázeň sme Denník N viac otvorili autorom s kresťanským pohľadom na svet. Nie preto, že chceme šíriť kresťanstvo. Ale preto, že chceme šíriť otvorenosť. Ďalšou z autoriek našej novej rubriky je Ľudmila Kolesárová z Dobrého anjela.

Podbean Player

Podcasty nájdete na: Apple Google Spotify Podbean Amazon Alexa RSS

V máloktorej knihe natrafíte na toľko textov o prírode ako v Novom zákone. No možno v Atlase liečivých rastlín a v Príbehoch z líščej nory ich je tiež toľko. No Ježiš sám žil v takom súlade s prírodou, že inšpirácia ňou vo väčšine podobenstiev je prirodzená.

Napríklad na mňa sa dnes trochu pri tejto nekázni v Denníku N hodí: „Posielam vás ako baránkov medzi vlkov.“ Alebo nie? Milí aj neveriaci priatelia, skúste sa pozrieť na vety Nového zákona mojimi očami. Nie sú len plné slov o láske a pokore, ale aj o kvetoch, figovníkoch, zrnách, ľaliách, vtáctve, pôde a nakoniec samotné drevo a tŕne boli aj najväčšou súčasťou konca jednej veľkej kapitoly. Alebo začiatkom?

Aký bol teda vzťah Ježiša ku prírode?

Na úvod z opačného konca: čo vieme povedať ako prvé, je, že Ježiš nebol vegetariánom a ani vegánom. Konzumoval určite minimálne ryby, ale ani zarezanie ovečky a baránka mu nebolo proti vôli. Na predstavu doby: Ján Krstiteľ sa živil hlavne lesným medom a kobylkami. Príroda bola pre Ježiša dar Boží – veď koniec koncov na tom dare pracoval jeho otec celý týždeň. A tak sa k nej aj správal a už v časoch, keď neexistovali plasty, pesticídy ani emisie, hovoril, ako sa k nej máme správať my. Ale my to robíme presne naopak.

Návod Ježiša ekológa

Vyberám pre mňa najkrajšiu pasáž k tejto téme z Nového zákona. Predstavte si, že ju čítate v potravinách medzi stovkami plastových vaničiek, v ktorých sú zabalené hŕstky čučoriedok, alebo v odevnom reťazci medzi mikinami za 5 eur z nylonu.

„Preto vám hovorím: Nebuďte ustarostení o svoj život, čo budete jesť, ani o svoje telo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie