Denník N

Trumpov našepkávač a jeho temný svetonázor

John Bolton. Foto – TASR/AP
John Bolton. Foto – TASR/AP

Americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton vidí svet ako bezútešné miesto.

Autor je americký novinár a politológ

Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Porozumieť zahraničnej politike Donalda Trumpa je náročné, pretože prezident k tejto téme počas väčšiny svojho života nepovedal ani nenapísal veľa. Takže ako porozumieť jeho pohľadu na svet? A existuje niečo ako Trumpova doktrína?

Doktrína či banalita?

Michael Anton, bývalý Trumpov úradník, ktorý sa venuje národnej bezpečnosti, sa domnieva, že niečo také skutočne existuje, a túto doktrínu vysvetľuje v novom článku v časopise Foreign Policy. Trumpova doktrína, vysvetľuje Anton, je jednoduchá: „Dajme všetci svoje krajiny na prvé miesto, buďme v tom úprimní a uznajme, že to nie je nič, začo by sme sa mali hanbiť.“ Lenže ako v časopise American Conservative odpovedá Daniel Larison: „To nie je doktrína. To je banalita. Veď ktorá krajina nestavia svoje vlastné záujmy na prvé miesto? Ktorý prezident kládol svetové záujmy nad americké?“

Anton opisuje istý typ nacionalistického konzervativizmu, ktorý, zdá sa, leží v samom centre svetonázoru amerického prezidenta. Dôležitejšie však je (pretože Trump je len zriedka konzistentný a svoj názor môže zmeniť už zajtra), že odráža názory človeka, ktorý je mu v otázkach národnej bezpečnosti najbližšie – poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona.

Zlý svet a naša hemisféra

Boltona už mnohí opísali rôznymi spôsobmi ako neokonzervatívca, ako paleokonzervatívca či ako konzervatívneho jastraba. V skutočnosti je jednoducho konzervatívcom v tom najstaršom a najklasickejšom zmysle, teda človekom, ktorý sa na ľudstvo pozerá pesimisticky. Ako pre časopis New Yorker povedal jeden bývalý americký predstaviteľ, Bolton verí, že medzinárodné vzťahy vystihuje slávny citát Thomasa Hobbesa, ktorým opisuje život bez pravidiel – je „hnusný, hrubý a krátky“.

Bolton verí, že na to, aby sa ochránili a ukázali silu, musia byť Spojené štáty agresívne, militantné a musia konať unilaterálne. Zdá sa, že Bolton má podobný názor na svet, aký poháňal Dicka Cheneyho, ktorý po 11. septembri otvorene hovoril o potrebe „pracovať… s temnou stranou“ a použiť „akékoľvek prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme jednoducho dosiahli svoje ciele“.

V zahraničnopolitickom establišmente existujú ľudia, ktorí považujú revanšistické Rusko za smrteľnú hrozbu pre Ameriku. Iní majú obavy z rastúcej Číny či z ideológie iránskych vládcov. Pre Boltona platí všetko spomenuté, no ešte niečo navyše. Pri rôznych príležitostiach varoval aj pred smrteľným nebezpečenstvom, ktoré pre USA predstavujú Kuba, Líbya, Sýria a, samozrejme, Irak. Ako dlhodobý fanúšik zmeny režimu nedávno označil Kubu, Venezuelu a Nikaraguu za „trojuholník teroru“ a povedal, že Spojené štáty sa tešia, keď vidia, ako každý vrchol tohto trojuholníka padá. No zdá sa, že chce, aby spadli nie preto, aby sa tam začala nová éra demokracie, ale preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie