Denník N

Prespávali na strechách, fetovali, kradli. Ako vznikal slávny film Kids o skazenej mládeži

Harmony Korine (vpravo)
Harmony Korine (vpravo)

Bol objavom z ulice a zažil náhlu slávu, ktorú takmer nezvládol. Napísal Kids, režíroval Spring Breakers a teraz sa vracia s plážovou komédiou The Beach Bum. Príbeh provokatéra Harmonyho Korina.

Pamätám si, ako nás na strednej nahnali na Kids. Učitelia si mysleli, že na nás film o zvlčilej americkej mládeži zapôsobí výchovne a poučí nás o riziku AIDS.

Neviem, čo im mohlo bežať v hlavách, keď sa v kine zotmelo a z plátna sa začal valiť prúd sexu, drog, násilia a najsprostejších nadávok. Osvetový účinok bol rovnakého druhu, ako keby pustili na hudobnej výchove Nevermind od Nirvany. Dnes je to predstaviteľné ťažko, ale vtedy, v 90. rokoch, bolo možné všeličo. Čo inak platí o celom filme Kids.

„Niečo také by dnes vzniknúť nemohlo,“ povedal Harmony Korine pre Guardian na dvadsiate výročie kontroverznej snímky z roku 1995.

Keď ju napísal, mal len devätnásť rokov. Historka o tom, ako jedného dňa skejtoval po manhattanskej ulici a padol do oka Larrymu Clarkovi, vošla do histórie. Fotograf, už päťdesiatnik, sa dal s chlapcom do reči a zistil, že má talent. Opýtal sa ho, či by nenapísal scenár o svojom živote. Mladý Korine súhlasil. Zatvoril sa u svojej babky v Queense, kde v tom čase býval, a za tri týždne napísal film.

Kurt Cobain filmu

To, čo Kids spôsobili, bol „kultúrny blitzkrieg“, spomína magazín Dazed. Žiaden film dovtedy nezobrazil život metských tínedžerov, aký je naozaj, a nevzbudil také prudké pohoršenie.

Washington Post ho prirovnali k detskej pornografii (jedným z hrdinov je pätnásťročný skejťák, ktorý loví panny, a príbeh otvára scéna sexu s dvanásťročnou) a poslanec britského parlamentu protestoval proti „odpudivým pedofilným fantáziám“. Na druhej strane Kids spôsobili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie