Denník N

Rekordní Avengers zmierujú sci-fi s fantasy a svet bieleho muža s tým dnešným

Avengers: Endgame naplnil očakávania tvorcov a už sa zaradil medzi najnavštevovanejšie filmy v histórii. V stávke boli stovky miliónov dolárov, preto ide o vybrúsený klenot, najsľubnejší koncový produkt jedného z najrozvinutejších priemyslov na tejto planéte. Skrátka niečo ako klonovaná ovca. Pozrime sa na ňu teda bližšie, čo sa nezaobíde bez spojlerov.

Film bezprostredne nadväzuje na Avengers: Infinity War. Je to naozaj jeden príbeh rozseknutý lusknutím prsta na dve polovice, rovnako ako toto lusknutie rozdelilo na konci Infinity War všetky živé bytosti na dve časti – jedna polovica potom v okamihu zanikla.

V čase, keď si diváci zvykli na quality TV ságy, v ktorých je filmový príbeh rozvíjaný za sebou v mnohých hodinách, je logické, ba nevyhnutné, aby na to reagoval aj film a ponúkol podobne „dlhé pozeranie“. Komiksový svet zo štúdia Marvel je napokon taký napučaný, že sa ani do žiadneho krátkeho príbehu nezmestí. Predchádzajúce marvelovské filmy sa zvyčajne venovali jednému superhrdinovi či skupine postáv, nanajvýš kombinácii dvoch skupín. Divák ale priamo zbožňuje takzvané crossovery, prahne po tom vidieť na jednom plátne a v jednom príbehu interakcie rozdielnych hrdinov, ktorých už pozná z predchádzajúcich diel. Filmári túto túžbu vypočuli a do gigantického záveru celej série vtesnali maximálny počet marvelovských postáv. Ustrážiť ich tak, aby sa na každú nejakým spôsobom dostalo, aby sa v šialenom deji presadila a nestratila svoju osobitosť, to si vyžadovalo skutočné scenáristické majstrovstvo.

Cenou za to je, že sa najmä v bojových scénach, na ktoré je bohatšia Infinity War, veci sa v Endgame odohrávajú takým rýchlym tempom, že mozog bežného diváka ani nemôže stihnúť všetko pochytiť a spracovať. Možno aj to je akási nová fáza filmárčiny zameraná pre skôr mladšie ako staršie publikum.

Ďalším výrazným rysom Infinity War bol exces. Všetkého je tu skrátka veľa. Postáv, deja, efektov, akcie, rozličných galaktických rás. Akoby ste rozrezali vizuálny roh hojnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie