Denník N

Bývalý diplomat Petőcz: Bugár to má na juhu nahnuté, tlak na jeho odchod sa bude zvyšovať

Kálmán Petőcz. Foto N - Vladimír Šimíček
Kálmán Petőcz. Foto N – Vladimír Šimíček

Zdá sa, že jedinou cestou, ako zaistiť zastúpenie slovenských Maďarov v parlamente, je predvolebné spojenie Mosta-Híd a SMK, vraví expolitik a expert na ľudské práva Kálmán Petőcz.

Kálmán Petőcz (58) je bývalý diplomat, vedúci stálej misie SR pri OSN v Ženeve a odborník na ľudské práva. V roku 2014 kandidoval ako nezávislý na eurokandidátke SaS. V rozhovore hovorí:

  • čím na juhu oslovila voličov Zuzana Čaputová,
  • ako na slovenských Maďarov zaberá Orbánova propaganda,
  • prečo sa Maďari čoraz menej zaujímajú o slovenskú politiku,
  • či je Béla Bugár odpísaný politik,
  • aj to, prečo Maďari tak ostro reagovali na zákon upravujúci spievanie hymny.

Vráťme sa na chvíľu ešte k prezidentským voľbám. V komentári pre Denník N ste napísali, že Zuzane Čaputovej sa na juhu Slovenska podaril malý zázrak, pomerne drvivo tam vyhrala. Mierila Čaputovej kampaň na juhu cielene na slovenských Maďarov?

V určitej fáze sa jej volebný tím zameral aj na slovenských Maďarov. Objavili sa jej dvojjazyčné bilbordy, no najviac zrejme zabrali príspevky na Facebooku v maďarčine. Niektoré boli prekladmi jej kľúčových odkazov, no niektoré príspevky vyslovene cielili na slovenských Maďarov. Napokon, mala aj dva volebné mítingy na juhu – v Dunajskej Strede a Komárne. Myslím si, že to bolo prevažne vnímané skôr pozitívne, hoci sa našli aj komentáre, ktoré tvrdili, že je to zo strany Zuzany Čaputovej hra alebo vypočítavosť. No väčšina to brala skôr tak, že si konečne niekto všimol, že na Slovensku žijú aj Maďari.

To sa často nedeje?

Nie, a mnohým Maďarom to prekáža. V predchádzajúcich voľbách síce väčšina Maďarov volila Andreja Kisku, jeho kampaň však nebola tak otvorene orientovaná aj na južné Slovensko. Vo voľbách pred desiatimi rokmi, keď proti sebe stáli Iveta Radičová a Ivan Gašparovič, síce pani Radičová vyhrala u Maďarov úplne zdrvujúco, no ľudia na juhu ju volili skôr preto, lebo volili proti všetkému, čo bolo spojené s érou Vladimíra Mečiara. A tam patril aj Ivan Gašparovič, aj keď neskôr z HZDS vystúpil.

Čím Zuzana Čaputová slovenských Maďarov oslovila? Teda tých, ktorí k voľbám prišli.

Prejavila úprimný záujem o to, že na Slovensku žijú ľudia, ktorí hovoria odlišným jazykom. Asi ťažko by sme u nej našli nejaký štruktúrovaný program riešení pre národnostné menšiny, veď nakoniec, to sa dá čakať skôr u vlády než u prezidenta. Ale prejavila záujem o všetkých občanov a občianky v štáte, a to pre Maďarov nebolo málo.

Je to na Slovensku až také nóvum? V amerických prezidentských kampaniach bežne vidíme, že kandidáti demokratickej, ale aj republikánskej strany nakrúcajú aj videá v španielčine a snažia sa osloviť hispánsku komunitu v krajine.

U nás niečo také zvykom nie je. Pozrite sa na programy slovenských strán – máloktorá ponúka vo volebnom programe ucelenejšie riešenia pre menšiny, možno občas pre Rómov. No prakticky všetky oslovujú len etnických Slovákov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie