Denník N

Mýtus o kapitulácii Tisovej vlády Američanom

Štefan Tiso. Foto - Wikipédia
Štefan Tiso. Foto – Wikipédia

V údajnom kapitulačnom dokumente nebolo ani slovo o kapitulácii.

Autor je historik

V týchto dňoch si pripomíname sedemdesiate štvrté výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe. Dramatický priebeh prvej májovej dekády roku 1945, ako aj udalosti, ktoré nasledovali, sú už z faktografickej stránky spoľahlivo rekonštruované a verejnosti vcelku známe. Neznamená to však, že sa končí ďalší výskum tohto významného medzníka európskych a svetových dejín.

Čitateľov chcem upozorniť na jednu epizódu, ktorá súvisela so Slovenskom: V literatúre sa doteraz objavuje tvrdenie, že vláda zanikajúceho, vtedy už vlastne ani z diplomatickej a ani faktickej stránky neexistujúceho slovenského štátu podpísala 8. mája 1945 v rakúskom Kremsmünsteri so zástupcami americkej armády kapitulačný akt. Uvedená informácia je však z vecnej stránky nepravdivá, navyše úplne nelogická. Napriek tomu prekvapujúco prežíva vo svojej vykonštruovanej podobe.

Zrodila sa pravdepodobne po vojne v kruhoch ľudáckeho exilu, ktorý ňou chcel legitimizovať svoju politickú činnosť a vari aj diplomatickú kontinuitu vojnového štátu. Po roku 1989 sa tento názor objavuje aj v časti domácej odbornej literatúry, respektíve publicistiky, a stáva sa jedným zo stereotypov účelového výkladu dejín Slovenskej republiky z rokov 1939-1945.

V diplomatickej rovine bol však údajný kapitulačný akt slovenskej vlády úplne nezmyselný, lebo Spojené štáty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie