Denník N

Opísal príbehy troch zradcov z čias protektorátu: Každý z nás má v sebe malého Čurdu

Miloš Doležal. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Miloš Doležal. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

V knihe Čurda z Hlíny nevystupujú hrdinovia, ale tí druhí. Česi, ktorí počas protektorátu zradili, pridali sa na stranu okupantov a zapríčinili utrpenie stoviek ľudí.

Miloš Doležal vo svojej novej knihe opisuje osudy konfidenta gestapa Bohuslava Buštu, Oskara Felkla, ktorý sa podieľal na vypálení Lidíc, a Karla Čurdu, ktorý vyzradil Nemcom mená parašutistov, ktorí zabili Reinharda Heydricha. V rozhovore pre český Deník N vraví, ako v týchto príbehoch hľadá poučenie pre súčasnosť.

Príbeh československých parašutistov za protektorátu pozná väčšina Čechov a Slovákov a je až rozprávkovo jasný. Na jednej strane hrdinský Jozef Gabčík, Jan Kubiš a ďalší, ktorí v boji za vlasť položili život. Na druhej strane ich kolega Karel Čurda, ktorý sa spolčil s nacistami a všetkých ich udal. Je ten príbeh naozaj takto jednoduchý?

Myslím si, že práve nie je. Ten príbeh sa ma vždy dotýkal tým, že taký jednoznačný nebol. Mám to spojené s detstvom, keď som prvýkrát videl film Atentát Jiřího Sequensa. Film má ideologický, komunistický náter a niektoré veci sú posunuté. Avšak vďaka atmosfére a tomu, že je to natáčané v autentických lokalitách a herci hrajú fantasticky, ma ten film od detstva strhával.

Veľmi zaujímavým spôsobom je tam zahraná postava Karla Čurdu, ktorého hrá Josef Vinklář. Má tam takú zvláštnu sinavú tvár, pobledlú, do seba zrútenú. To ma vždy nejakým spôsobom rozrušovalo.

V 90. rokoch som sa v Českom rozhlase venoval dokumentom a mal som možnosť zoznámiť sa s množstvom dôležitých pamätníkov, preživších odbojárov a československých parašutistov a trošku nahliadnuť bližšie do dobovej atmosféry a tej problematiky. Zrazu som začal vnímať, že situácia je oveľa zložitejšia ako len takto čierno-biela.

Karel Čurda

Československý parašutista, ktorý absolvoval výcvik v Anglicku, bol v rámci paraskupiny Out Distance vysadený na území protektorátu a plnil tu tajné úlohy. Útoku na Reinharda Heydricha sa nezúčastnil, mal však informácie o tom, kto za streľbou stál. Tie odovzdal výmenou za bezpečnosť seba a svojej rodiny Nemcom, ktorí ho odmenili aj finančne. Niekoľko rokov žil v protektoráte ako Karl Jerhot a pomáhal gestapu. Po vojne bol za svoju činnosť odsúdený na trest smrti a obesili ho. V čase popravy mal 35 rokov.

V čom spočíva zložitosť Čurdovho príbehu?

V tom, že človek sa nerodí ako Judáš, ako zradca. Avšak každý z nás má v sebe malého Čurdu. Nie sme lepší alebo horší. Vôbec si netrúfam súdiť život Karla Čurdu. Nemoralizujem a nesúdim ho. Len vedľa seba kladiem obrazy z jeho života, ktoré som našiel.

Čurda bol československý vojak, ktorý sa dobrovoľne prihlásil k plneniu špeciálnych úloh. Hodnotenie jeho výcviku vo Veľkej Británii je vynikajúce, je to výborný vojak, zodpovedný. Nie je to nejaký človek zlyhávajúci od začiatku. Aj preto bol na špeciálne úlohy vybraný.

Potom sú v ňom ďalšie vrstvy. Aký je to človek, aký má charakter a hlavne ako sa zachová v tej chvíli, keď ide o život. To sú otázky, ktoré som kládol, a snažil som sa aspoň čiastočne porozumieť, aké to je, keď človek zlyhá. S vedomím, že nikto nie je stroj, nie sme dokonalí a nevieme, ako by sme sa zachovali.

V Čurdovom príbehu opisujete pomerne presne, kedy a ako sa rozhodol vyzradiť gestapu svojich kolegov parašutistov. Čo nie je bez možnosti pohovoriť si so samotným Čurdom jasné, je, prečo sa tak rozhodol. Dokázali ste si túto otázku zodpovedať aspoň vy sám pre seba?

Je to séria rozhodnutí, kde išlo o každé jedno áno či nie. Viete, veľa nechýbalo a mohol padnúť ako hrdina s ostatnými kamarátmi v krypte. Keby bol s ostatnými, všetko by to zmenilo. Étos skupiny vás strhne. Ale on sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

História

Rozhovory

Kultúra, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie