Denník N

Najskôr začali meniť park, teraz aj starú plaváreň. Mladé Trenčianky oživujú zabudnuté priestory

Foto - Ján Čechovský
Foto – Ján Čechovský

Základný model je rovnaký. Partia mladých ľudí nechce robiť niečo len pre seba, ale aj pre svoje mesto. Študujú síce inde, nemajú veľa peňazí, ani vlastné priestory, ale tým sa nenechajú odradiť. Pravidelne sa vracajú domov a vymýšľajú akcie na zaujímavých, no nevyužívaných či chátrajúcich miestach.

V Lučenci a okolí funguje projekt Ruiny, v Bytči majú Hviezdne noci, v Trenčíne vznikol festival Priestor, ktorého druhý ročník sa konal cez víkend.

Unikátne miesto, unikátny príbeh

Keď neviete, o čo ide, už pri vstupe vás čaká veľké prekvapenie. Zlatovce sú na prvý pohľad obyčajnou dedinou, aké postupne pohlcujú rozrastajúce sa mestá. Súčasťou Trenčína sa stali v polovici 70. rokov. V tom čase tam vyrástlo aj niečo, čo nikde inde nenájdete – takzvané detské mestečko. Skrýva sa vo veľkom areáli za nenápadnou bránou.

Pôvodne išlo o detský domov s alternatívnym modelom výchovy. O deti sa starali vybrané manželské dvojice, ktoré mali vlastné deti a žili spolu v malých domčekoch, mali tu vlastnú školu, plaváreň aj zdravotné stredisko. Od roku 2005 zariadenie funguje ako bežný detský domov, kde majú deti na starosti vychovávatelia, v roku 2017 ho vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

V zadnej časti veľkého areálu dnes žije niekoľko detí a vychovávateľov, ktorí sa pri nich striedajú. Škola už využíva len telocvičňu, na rekonštrukciu plavárne nie sú peniaze. Podvečerná prechádzka má vďaka unikátnej architektúre aj príbehu svoje čaro, no hlavný dôvod návštevy je špeciálna akcia. Roky nevyužívaný školský bazén namiesto vody zaplnili umelci, návštevníci, zvuková aparatúra s pódiom a svetlá. Program sa začína

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie