Denník N

Vicežupan Ondrej Lunter: Občania sa môžu denne presvedčiť, či sa flákam

Ondrej Lunter. Foto N - Daniel Vražda
Ondrej Lunter. Foto N – Daniel Vražda

Ján Lunter starší je županom, jeho syn Ondrej Lunter je čerstvo vicežupanom. Mladší z Lunterovcov vysvetľuje, že na rozdiel od kotlebovcov tentokrát nejde o rodinkárstvo, pretože do funkcie ho zvolili župní poslanci.

Keď sme sa rozprávali deň po župných voľbách v novembri 2017 s novým županom Jánom Lunterom, povedal, že vás chce mať pri sebe. Pripustil, že si vás vie predstaviť aj na poste vicežupana, ak vás navolí zastupiteľstvo. V tom čase to už bolo predmetom úvah?

Nerozprávali sme sa predtým o tom. Bol som volebný manažér tímu Jána Luntera a zároveň som kandidoval na poslanca, kde som získal tretí najsilnejší mandát zo všetkých zastupiteľov. Sústredili sme sa na úspech vo voľbách, na diskusie o personálnych záležitostiach nebol čas.

Nedávno ste sa stali vicežupanom. Vyzeralo to ako vopred premyslený plán alebo ak chcete možnosť, o ktorej ste uvažovali. Napokon, boli ste tvorcom volebnej stratégie Jána Luntera. Nebolo jednoduchšie alebo korektnejšie kandidovať rovno na župana?

Spomenuli ste, že vám to pripadalo ako vopred premyslený ťah. Zopakujem, nebol vôbec priestor na to, aby sme sa o tom bavili. Som mladý človek, ktorý má oveľa menšie manažérske aj životné skúsenosti, ako má otec. Otec sa rozhodol kandidovať a ja som mu ponúkol pomoc a skúsenosti. Dávalo mi to a dodnes mi to dáva obrovský zmysel. Je prirodzené, že človek vo funkcii si vyberie do najužšieho tímu kľúčových ľudí. Nikdy a nikto to nerozporuje a nepozastavuje sa nad tým. Súčasný župan ma poveril, aby som vytvoril víziu a tím, ktorý pôjde do volieb, a je teda prirodzené, že chcel, aby som bol pri ňom aj po voľbách. Pre verejnosť je jediné zaujímavé, že som jeho syn, a zároveň je to aj jediný dôvod, že sa nad tým ktokoľvek pozastavuje, hoci zdôvodnenie je logické.

Možno je to prirodzené aj logické, ale v období po Kotlebovi aj citlivé…

Celospoločenskú tému ste z toho urobili v zásade vy v rozhovore, keď ste otcovi opakovane dávali otázku a on prirodzene a logicky povedal, že chce nájsť nejaký spôsob, ako budem ďalej pri ňom pracovať. Na vašu otázku, či aj na pozícii vicežupana, odpovedal v zmysle, že je to jedna z možností, na čo by bola potrebná podpora v zastupiteľstve. Dostal som od voličov silný mandát, za čo voličom ďakujem a chcem priniesť pozitívnu zmenu do kraja. Jeden a pol roka som už na tom pracoval ako poslanec a ako nehonorovaný poradca župana.

Po spomínanom rozhovore s Jánom Lunterom sa objavili rôzne viac či menej reálne verzie o tom, kto vlastne bude riadiť župu. Jednou z nich bola aj tá, že ste nemali na kandidatúru na župana za sebou ešte taký silný príbeh ako otec, ale že kraj sa dá riadiť aj z pozície vicežupana. Aká bola vaša predstava pred voľbami o tom, čo budete robiť, keď vás zvolia za poslanca?

Nebola prakticky žiadna, okrem misie pozitívnej zmeny v kraji. Počas kampane sme vytvorili jasný plán, vieme, čo ľuďom komplikuje život a na čom im záleží, a to sú zamestnanosť, cesty a dostupnosť verejných služieb. Mojou predstavou bolo, že na realizácii nášho plánu budem pracovať  v akomkoľvek variante. Vieme presne, čo máme urobiť pre zlepšenie.

K tomu sa ešte dostaneme. Rozumiem tomu správne, že ste kandidovali a vašou predstavou v prípade úspechu bolo, že budete poslancom alebo čímkoľvek v tíme župana?

Ešte raz. Nezamýšľali sme sa nad funkciami, od začiatku sme vystupovali vedľa seba a našou misiou bolo to, čomu veríme, to je pozitívna zmena.

Vrátim sa ešte k otázke, ktorú som vám položil na začiatku a neodpovedali ste mi. Nebolo korektnejšie kandidovať za župana? Uvažovali ste o tom?

Keby som chcel kandidovať za župana, tak kandidujem.

Kým ste sa stali vicežupanom, prešlo takmer jeden a pol roka. Novozvolený župan povedal deň po voľbách, že si vás vie predstaviť na poste vicežupana, ale rok a pol ste boli poslanec a županov poradca. Prečo vás nenominoval hneď na post vicežupana?

Keby sme sa rozhodli pred rokom a pol, že mám byť na pozícii vicežupana, tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lunter

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie