Denník N

Ako Putinov poradca urobil z Danka dvorného klauna

Kamaráti Danko a Volodin. Foto – FB Andreja Danka
Kamaráti Danko a Volodin. Foto – FB Andreja Danka

Danko sa tvári, že do Ruska chodí do skutočného parlamentu, Viačeslav Surkov ho usvedčil z omylu.

Predseda parlamentu dostal pozvánku na oslavy konca druhej svetovej vojny do Moskvy. V zásade je za istých okolností v poriadku ísť tam, hoci sa k nám aj k našim spojencom Rusko správa ako k nepriateľom. Milióny obetí vojny z krajín bývalého Sovietskeho zväzu si zaslúžia úctu a vďaku aj napriek tomu, že aj ich Putinov režim zneužíva vo svoj prospech.

Dankov problém je, že v jeho podaní to bude – ako pri každej návšteve Ruska – práve uctenie si aktuálnych vládcov Kremľa.

Šéfa SNS pozval predseda tamojšej dumy a jeho osobný priateľ Viačeslav Volodin. Ich vzájomný vzťah je mimoriadne romantický. Dankovi poskytuje presne to, po čom túži. Uznanie za servilnosť, ktorou sa vo vzťahu k putinizmu vyznačuje, a pocit dôležitosti, na ktorom mu tak veľmi záleží.

Danko zo svojho podlizovania Putinovi spravil jeden z pilierov svojej politiky. No ako ukazujú jeho upadajúce preferencie, zatiaľ si tým veľmi nepomohol. Vo februári sa navyše stala vec, ktorá na Slovensku unikla pozornosti, hoci celé Dankovo počínanie ešte viac strápnila.

Vladislav Surkov za dve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie