Denník N

„Diktát Bruselu“ je úspešný trik populistov na balamutenie ľudí

Slovensko i okolité štáty sa pre vstup do EÚ rozhodli dobrovoľne v referendách. Na fotke sú oslavy obyvateľov Varšavy po úspešnom referende, v ktorom za vstup do EÚ hlasovala zhruba 80 percent zúčastnených. Foto - TASR/AP
Slovensko i okolité štáty sa pre vstup do EÚ rozhodli dobrovoľne v referendách. Na fotke sú oslavy obyvateľov Varšavy po úspešnom referende, v ktorom za vstup do EÚ hlasovala zhruba 80 percent zúčastnených. Foto – TASR/AP

Európska únia nie je dokonalá, keď však budete počuť o diktáte z Bruselu, zákaze vysávačov, či o vnucovaní migrantov, zbystrite pozornosť. Pred eurovoľbami prinesieme viac textov o európskych mýtoch.

Niektorí politici sa držia jednoduchého hesla: Čo sa nám podarilo, tým sa pochválime; čo sa nám nepodarilo, to zvalíme na „nikým nevolených úradníkov v Bruseli“. Európska únia občas slúži ako fackovací panák, na ktorého sa dá zvaliť takmer čokoľvek, čo Slovákov trápi. V obchodoch sú nekvalitné potraviny? Môže za to Brusel. Podnikateľom pribudli papierovačky? Určite je za tým Brusel.

Vo facebookových komentároch si dokonca môžete prečítať, že Európska únia je vlastne ďalší Sovietsky zväz, novodobý „žalár národov“, ktorý nám prikazuje, čo môžeme a čo nemôžeme.

Ako to je v skutočnosti?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Mýty o EÚ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie