Denník N

Zákaz hymny mal Maďarov zjednotiť, ale deje sa skôr opak

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Les maďarských zástav pred slovenským parlamentom vyzerá pôsobivo, ľudí pod nimi však bolo málo.

Asi tri stovky Maďarov sa v nedeľu poobede napriek zime, dažďu a silnému vetru zišli pred budovou slovenského parlamentu v Bratislave, aby protestovali proti novele zákona o štátnych symboloch. Zákon maďarské médiá okamžite prekrstili na lex DAC. Upravuje totiž spievanie hymny iného štátu a za určitých podmienok ho zakazuje.

Zákon v tomto bode nehovorí úplne jasne a podľa jeho kritikov môže byť úradmi ľahko zneužiteľný na šikanovanie menšiny. Predkladatelia novely z SNS sa ani netajili tým, že ich motívom bolo zabrániť tomu, aby sa maďarská hymna spievala na zápasoch futbalového klubu DAC z Dunajskej Stredy.

Slovenskí Maďari však hymnu považujú nielen za symbol štátu, ale aj za jeden zo symbolov národa, ku ktorému sa kultúrne a mnohí aj politicky hlásia. Zákaz hymny chápu ako útok na maďarskú kultúru, je pre nich symbolom pretrvávajúceho národnostného útlaku a slovenského nacionalizmu.

Paradoxom je, že novelu zákona, údajne z nepozornosti, odhlasovali aj viacerí maďarskí poslanci z vládnej strany Most-Híd. Keď sa to prevalilo, bol Bugár

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie