Denník N

Migrantov nepozvala Angela Merkelová, ako tvrdí obľúbený mýtus

Pochod utečencov z budapeštianskej stanice Keleti, september 2015. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pochod utečencov z budapeštianskej stanice Keleti, september 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Európska únia nie je dokonalá, keď však budete počuť o diktáte z Bruselu, zákaze vysávačov či o vnucovaní migrantov, zbystrite pozornosť. Pred voľbami prinášame články o najznámejších európskych mýtoch.

Slovensko onedlho zaplavia hordy migrantov, namiesto kostolov postavia mešity, Slovenky sa budú povinne zahaľovať. Poznáte to. Ak ste na Face­booku, podobnému typu komentárov ste zrejme neunikli. Nad všetkými týmito hrozbami čnie jedno vysvetlenie: môže za ne Európska únia.

Je to s migrantmi skutočne tak?

Na úvod dôležitá poznámka: odmietať migráciu a považovať ju za hrozbu je legitímny názor, na ktorý má každý právo. Ani tento text nemá slúžiť na to, aby prípadného odporcu migrácie presviedčal o opaku. Naším cieľom je len poskytnúť fakty o migrácii a odlíšiť ich od fám.

Migranti vs. utečenci

V prvom rade treba odlíšiť dva pojmy, ktoré mnoho ľudí, zvlášť v internetových diskusiách, často nerozlišuje: migranti a utečenci.

Migrantom je každý, kto sa presťahuje do inej krajiny. Najčastejšie sú to ľudia, ktorí sa sťahujú kvôli práci a preto, že v inej krajine je vyššia životná úroveň (hovorí sa im aj ekonomickí migranti). Do tejto skupiny spadajú napríklad aj Slováci pracujúci v Nemecku či vo Veľkej Británii, ale aj Srbi a Ukrajinci pracujúci na Slovensku. Práve Srbi a Ukrajinci tvoria najväčšiu skupinu migrantov u nás – Ukrajincov u nás pracuje zhruba 14-tisíc, Srbov okolo 12,5 tisíca.

A potom sú tu utečenci, čo je úplne iná kategória. Utečencami sú ľudia, ktorí museli odísť zo svojej krajiny, pretože tam je vojna alebo by im tam hrozilo prenasledovanie. Konkrétne do Európy prichádzali v posledných rokoch utečenci hlavne zo Sýrie, z Iraku či z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Mýty o EÚ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie