Denník N

Režisér filmu o zneužívaní detí na internete: Naše herečky mali z nakrúcania nočné mory

Reprofoto - YouTube/V síti
Reprofoto – YouTube/V síti

„Daj si na chvíľku to tričko dole,“ prosí dvanásťročnú Míšu muž, s ktorým si volá cez Skype. Takýchto mužov, ktorí dievčatá presviedčali, aby sa vyzliekli, posielali im nahé fotografie, alebo sa s nimi stretli, boli stovky.

Vít Klusák a Barbora Chalupová o nich nakrútili film. Vybrali tri dospelé herečky, ktoré vyzerajú mlado, a vytvorili im na sociálnej sieti falošné profily dvanásťročných dievčat.

V súčasnosti zbierajú peniaze na dokončenie filmu a na to, aby mohli na školách robiť kampaň proti zneužívaniu detí na internete. Vít Klusák v rozhovore opisuje, ako nakrúcanie ovplyvnilo ich herečky, ako o tejto téme hovorí so svojimi deťmi a prečo si veľká časť spoločnosti tento problém doteraz nevšimla.

 

Na falošné profily 12-ročných dievčat, ktoré ste vytvorili, zareagovalo asi 2500 mužov. Čakali ste takú odozvu?

Keď od nás chcela telefonická spoločnosť virálne video o zneužívaní detí na internete, čudoval som sa, že to chcú riešiť veľkou kampaňou. Myslel som si, že sa to asi občas stane a že sa to vyskytuje v jednotkách percent. Aj teraz, keď sme s tým vyšli na verejnosť, ľudia reagujú, že o tom vôbec nič nevedeli. A potom sme zbadali štatistiky, v ktorých boli absolútne šokujúce dvojciferné čísla. Napríklad, že 27 percent detí sa na internete stretlo s človekom, ktorý sa pred nimi uspokojoval prostredníctvom videohovoru. S Bárou sa nám tie čísla zdali šialené, tak sme sa rozhodli, že to skúsime na vlastnej koži a založili sme si profil 12-ročného dievčaťa Týnušky.

Kde ste si ten profil vytvorili?

Na serveri lidé.cz. Vstúpili sme tam do četovacích miestností a napísali sme veľmi lakonické „nudím sa“ so smajlíkom. Počítač sme zavreli a čakali sme, že v priebehu týždňa nášmu profilu napíšu nejakí štyria chlapi. Medzitým som odišiel na pár schôdzok, a keď som ten počítač po piatich hodinách otvoril, bolo tam 86 žiadostí o priateľstvo alebo kontaktov, ktoré jej písali, posielali penisy alebo jej navrhovali spoločnú masturbáciu. Boli to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie