Denník N

Nekvalitné výrobky sa k nám vozili už v 90. rokoch, EÚ nie je hlavný vinník

Vizuály potravinového samitu v Bratislave
Vizuály potravinového samitu v Bratislave

Výrobky druhej kategórie na Slovensko dovážajú, lebo obchodníci sú ochotní ich predávať a zákazníci kupovať. Pred voľbami prinášame články o najznámejších európskych mýtoch.

Bolo to už dávno. Na pultoch sme mali hlavne slovenské potraviny a chutili lepšie. Potom ich nahradili menej kvalitné výrobky zo zahraničia, ktoré by Nemec alebo Rakúšan nekúpil, nám ich však vnucujú. Takto znie jedna z najčastejších výhrad voči Európskej únii.

V prvom rade treba povedať, že existuje reálny problém, ktorý sa nazýva „dvojitá kvalita“. V zahraničí môžete kúpiť výrobok, ktorý má rovnaký názov aj obal ako výrobok na Slovensku, ale má iné zloženie.

Coca-Cola, rybie prsty

Asi najznámejším príkladom je Coca-Cola. V rakúskych obchodoch si môžete kúpiť Coca-Colu, ktorá obsahuje čistý cukor (sacharózu), zatiaľ čo Coca-Cola z našich obchodov má fruktózovo-glukózový sirup (izoglukóza), ktorý o niečo viac podporuje priberanie.

Neznamená to však, že by jedna alebo druhá Coca-Cola bola viac zdraviu škodlivá. A tiež treba povedať, že iné zloženie neznamená vždy horšie zloženie.

Pri niektorých výrobkoch je však na mieste tvrdiť, že zahraničné firmy na Slovákoch šetria. Napríklad rybie prsty predávané v Rakúsku a Nemecku obsahujú 65 percent mäsa, zatiaľ čo rybie prsty konkrétnej značky predávané u nás (ale i vo Veľkej Británii) obsahujú 58 percent mäsa.

Najpodstatnejšia otázka však znie takto: môže za fenomén dvojitej kvality Európska únia?

Krátka odpoveď znie, že Európska únia určite nie je hlavným vinníkom. Problém s dvojitou kvalitou bol známy už v prvej polovici 90. rokov minulého storočia, teda dlhé roky pred naším vstupom do EÚ.

Slováci a Slovenky začali vďaka pádu komunistického režimu voľne cestovať na dovolenky na Západ. Tam si kupovali napríklad kozmetiku, ktorú poznali aj zo slovenských obchodov, odrazu sa im však zdala akási

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Kvalita potravín

Mýty o EÚ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie