Denník N

27 hlasov pre Európu: Vo Francúzsku sa hrá o budúcnosť Únie

Macronova popularita našťastie v poslednom čase opäť stúpa a šéfke nacionalistov sa nepodarilo prevziať kontrolu nad protestujúcimi žltými vestami.

Autor je francúzsky novinár

Séria článkov 27 Voices for Europe je iniciatívou stránky VoxEurop.eu pred voľbami do Európskeho parlamentu

Nedeľa, 26. mája, 8 hodín večer. Na obrazovkách sa objavujú prvé výsledky. V európskych voľbách víťazí Národné zhromaždenie (bývalý Národný front) Marine Le Penovej. Strana získava 23 percent hlasov, kým kandidáti reprezentujúci stranu Republika, vpred! prezidenta Emmanuela Macrona a iné centristické strany končia druhí len s devätnástimi percentami.

Po prvýkrát v histórii Francúzska bude politickej šachovnici dominovať krajná pravica. Prvýkrát v histórii zjednotenej Európy v jednom z dvoch najväčších štátov Únie vyhrá extrémistická strana, ktorá nie tak dávno volala po frexite, teda po vystúpení Francúzska z EÚ.

Keby vyhrala krajná pravica

Ale počkať! Tento scenár nielenže vôbec nie je istý, ale stal sa priam nepravdepodobným, minimálne preto, že sa prezidentova popularita v poslednom čase opäť šplhá hore, a preto, že sa šéfke nacionalistov nepodarilo prevziať kontrolu nad protestujúcimi žltými vestami, ktorým už tiež dochádza para. Takže 26. mája sa udeje skôr opak. Samozrejme, v každej kampani môže mať niekto pripravené nejaké prekvapenie a nič nie je na sto percent dané, ale toto bude zrejme hlavná črta tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu vo Francúzsku.

Ak by Národné zhromaždenie tieto voľby vyhralo, znamenalo by to prevrátenie celej francúzskej politickej šachovnice, pretože všetci ľudia napravo, ktorí by si mohli (ticho či dokonca verejne) želať spoluprácu s krajnou pravicou, by dnes neváhali vytvoriť koalíciu či dokonca spoločnú stranu, ktorá by sa pokúsila o prelom v budúcoročných miestnych voľbách, po ktorých budú o ďalšie dva roky nasledovať prezidentské voľby. Takáto krajne pravicová formácia by potom mala dostatok sily vrátiť Francúzsko do stavu, ktorý krajina opustila po nemeckej okupácii.

Smrť európskej jednoty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Voľby vo Francúzsku

Komentáre

Teraz najčítanejšie