Denník N

Najväčšia štúdia o vymieraní zvierat: ľudia vyhubia osminu všetkých druhov a doplatia na to

Lány monokultúrnych plodín prispievajú k úhynu druhov hmyzu. Foto - TASR
Lány monokultúrnych plodín prispievajú k úhynu druhov hmyzu. Foto – TASR

Medzinárodná vedecká platforma IPBES zverejnila doteraz najobsiahlejšiu správu o vymieraní živočíšnych a rastlinných druhov.

Ľudstvo si pod sebou píli konár. Živočíšne a rastlinné druhy ubúdajú stále rýchlejšie, jednoznačnou príčinou sú nezvládnuté civilizačné aktivity.

Pokles biodiverzity neznamená len to, že niektoré roztomilé zvieratká vyhynú. Predovšetkým ide o narušenie ekosystému. Ľudia nestoja nad ním alebo mimo neho, sú jeho súčasťou a teraz už riskujú vlastné krky.

Práve toto, len trochu diplomatickejšími slovami, je napísané v správe Medzivládnej platformy pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), ktorú zverejnili v pondelok, zatiaľ v podobe 40-stranového súhrnu. Celá správa bude mať 1800 strán a je výsledkom trojročnej práce piatich stoviek vedcov z päťdesiatich krajín.

Nejde iba o bezmenný hmyz

Podľa IPBES je vyhynutím bezprostredne ohrozený milión živočíšnych a rastlinných druhov. Aké veľké číslo to predstavuje? Veľmi veľké.

Vedci dnes odhadujú, že na súši a v oceánoch žije asi 8 miliónov druhov (z toho 5,5 milióna pripadá na hmyz). Veľká časť z nich je neznáma, nepomenovaná a nepreskúmaná; taxonomisti rozlišujú len 1,2 milióna.

Milión druhov je teda to isté, čo 12,5 percenta. V rámci hlavných študovaných skupín druhov (čo prakticky znamená, že hmyz sa započítava s menšou váhou) to je až 25%.

K najohrozenejším druhom patria všetky obojživelníky, koraly formujúce koralové útesy, žraloky a veľké

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie