Denník N

Komentátor Gašpar: Keď Valábik prvýkrát prehovoril, na dve minúty mi padla sánka

Pavol Gašpar v roku 2019. Foto N – Peter Kováč
Pavol Gašpar v roku 2019. Foto N – Peter Kováč

Pavol Gašpar je už 15 rokov hlasom majstrovstiev sveta v hokeji. V RTVS je tímlídrom pre priame prenosy a komentovať bude aj tohtoročné majstrovstvá sveta, ktoré sa konajú na Slovensku. Popri spolukomentátorovi-expertovi bude od týchto MS zápasy komentovať aj druhý komentátor Matej Hajko.

V rozhovore povedal aj to, že:

  • je za hranicou, keď komentátor praje neúspech súperke či súperovi;
  • pri reprezentácii znesú fanúšikovia väčšiu kritiku ako pri ligových zápasoch;
  • nevie hrať hokej, no nemyslí si, že ho to diskvalifikuje z komentovania;
  • je lepšie počas komentovania pár sekúnd mlčať ako stále niečo mlieť.

Mám pocit, že RTVS popracovala na flešových rozhovoroch v prestávkach a po zápasoch. Akoby už redaktori len nezopakovali, čo sa stalo, na čo prichádzala odpoveď od hráčov „tak určitee“.

Na viacerých frontoch sme pristúpili k osvieženiu tímu. Pokiaľ ide o hokejové rozhovory, prišiel Marek Marušiak. Ak vydrží v tejto brandži a v nasadení, ktoré odvádza, o pár rokov bude sedieť na mieste, na ktorom teraz sedím ja.

Na futbale sa nám zas veľmi osvedčila Dominika Komrhelová. Je to ženský zjemňujúci element, ktorý tam patrí v rámci rozhovorov. Sme veľmi radi, že neplatí klišé, že sa žena nemôže rozumieť športu a futbalu obzvlášť. Naozaj sa v ňom veľmi dobre vyzná a v rozhovoroch to dokazuje.

Na minuloročnej olympiáde sa však Jánovi Hudokovi „podaril“ rozhovor s Craigom Ramsayom. Ako sa mohlo stať, že robil rozhovor v angličtine, keď nevie po anglicky?

Nemalo sa to stať. Práve toto sme rozoberali a práve takto sme si nastavili pravidlá, ktoré boli v danej chvíli porušené. Už len z hľadiska dynamiky prenosu nie je dobré, keď fleš (bleskový) rozhovor robíte s respondentom, ktorého treba prekladať. Fleška má trvať maximálne minútu a má sa v nej prestriedať čo najviac respondentov. Craig Ramsay mal byť len nahraný na záznam a preložený neskôr. Aj keď sa hovorí, že aj zlá reklama je reklama, nestojíme o to, aby sa z našich ľudí stávali virálne osobnosti v negatívnom slova zmysle.

https://youtu.be/2vp8ZEg1vOU

Do akej miery sa môžete a do akej sa musíte tešiť pri slovenských góloch?

Tešiť sa musíme, vyzeralo by veľmi čudne, keby sa to nedialo. Nie je to však prejav amaterizmu, je to úplne normálne pri všetkých veľkých svetových televíziách, ktoré určujú trendy. Nemôžem si však povedať, že z gólu proti Nórsku sa budem tešiť menej ako z gólu proti Švédsku. Situáciu treba odhadnúť. Ak to niekto neodhadne, treba si to vykomunikovať, aby to v ďalšom priamom prenose bolo tak, ako si predstavujeme.

Kde je hranica, za ktorú by komentátor nemal ísť? Niekedy počujeme, ako kritizujú rozhodcov alebo sa tešia, keď súperka či súper našej reprezentantky či reprezentanta niečo pokazí…

Dúfať, že súper niečo pokazí, je výrazne za hranicou. Pri kritizovaní rozhodcu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie