Denník N

Metla, panvica, vankúš – prečo je pre ženu najnebezpečnejším miestom jej vlastná domácnosť

Putovná výstava Umlčané svedkyne bola súčasťou kampane upozorňujúcej na násilie páchané na ženách. Foto – TASR
Putovná výstava Umlčané svedkyne bola súčasťou kampane upozorňujúcej na násilie páchané na ženách. Foto – TASR

To, že k násiliu dochádza v domovoch, ktoré máme stále zafixované ako súkromný priestor, kde sa odohráva najintímnejšia časť našich životov, len prispieva k tomu, že zostáva nepovšimnuté a bagatelizované.

Sú to bežné veci ako pohár, metla, povraz na vešanie bielizne, prikrývka. Veci, ktoré sa vyskytujú v každej domácnosti – od najbiednejšej po najbohatšiu. Presne to isté platí aj pre domáce násilie: aj to býva vo všetkých typoch bytov a domov. A ženu môže násilník zraniť, zmrzačiť či rovno zabiť črepom z najobyčajnejšieho pohára, rovnako ako kusom z nejakej luxusnej súpravy.

Ženské aktivistky z viacerých krajín sveta, ale aj OSN opakovane robia výstavy predmetov, ktoré boli použité na násilie voči ženám. Často ide o banálne veci dennej potreby – také, čo sú poruke a na ich použitie netreba nijaké špeciálne schopnosti. Stačí len sila a zúrivosť útočníka.

Tieto výstavy majú upozorniť na to, že dokonca aj v krajinách, kde sa odohrávajú vojnové konflikty, prevraty či je tam všeobecne nízka miera bezpečnosti vo verejnom priestore, ženám hrozí najväčšie nebezpečenstvo v ich domovoch a od ich partnerov alebo blízkych príbuzných.

Podľa správy OSN z roku 2018 viac ako polovica (presnejšie 58 percent) žien, ktoré sa na svete stali obeťou vraždy, zomrela rukou blízkeho príbuzného.

Vraždám nezriedka predchádzali opakované bitky, vyhrážky, psychické týranie či znásilnenie. Odohrávali sa za dverami domov a bytov.

„Práve som chystala večeru a na panvicu som naliala olej. Už prskal, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie