Denník N

Apokalypsa teraz a tu: vodná nádrž Domaša pripomína mesačnú krajinu (reportáž)

Domaša. Foto N – Andrej Bán
Domaša. Foto N – Andrej Bán

Dôsledky klimatických zmien nie sú odťažité javy z Afriky, Tichomoria či Arktídy. Naliehavú situáciu s priehradou, kde poklesla hladina o sedem metrov, môžeme práve pozorovať na východe Slovenska.

Tu by mohli natáčať nové Hviezdne vojny. Túlate sa krajinou západného a severného pobrežia Domaše. Až po chvíli si uvedomíte, že tie sypké pieskové duny sú jej dnom. Teda donedávna ním boli. A prekrývali ich vlny.

A to mala Domaša vďaka sedimentácii ílov a pieskov jednu z najčistejších vôd našich priehrad.

Kde-tu sa v dôsledku poklesu vody, aký si pamätníci nepamätajú, objaví na brehu sud s neznámym obsahom. Nie jeden, mnohé sudy. Azda to nie sú zvyšky tiel obetí mafiánov, poviete si v duchu.

Archeológia a topografia odhaleného dna priehrady je pôsobivá – množstvá kameňov, žiab, vodných živočíchov. Hrdzavé reťaze a bývalé pontóny. Opodiaľ dvaja windsurfisti s vlčiakom, ktorý kňučí na brehu a márne sa pokúša zajazdiť si tiež.

„Takto to tu nevyzeralo nikdy,“ povie jeden z nich, zatiaľ čo mu z čierneho neoprénu steká voda.

Rekreant má hore na brehu chatu. Kedysi mu vody Domaše omývali okraj záhrady. Dnes, keď vyjde z vody, musí prejsť k svojej chate dvadsať metrov – po súši.

Domaša. Foto – Miroslava Jarošová

Ako tanier s nedojedenou polievkou

Katastrofa je zreteľná najmä na severozápadnom cípe priehrady. Ak pri obci Bžany, ktorá má 232 obyvateľov a žije z cestovného ruchu, vyjdete pri niektorej zo serpentín na okraj asfaltky, naskytne sa vám vskutku desivý pohľad. Kam oko dovidí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie