Denník N

Líder eurokandidátky PS a Spolu Šimečka: Ani chalan z Brezna, čo ma s Čaputovou posielal do basy, nechce odísť z EÚ

Michal Šimečka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka. Foto N – Tomáš Benedikovič

V smerniciach EÚ sú aj hlúposti, ale väčšina z nich nás posunula vpred, vraví podpredseda Progresívneho Slovenska a líder ich koaličnej kandidátky do europarlamentu Michal Šimečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Denník N pred eurovoľbami, ktoré sa budú konať 25. mája, prinesie rozhovory s lídrami kandidátok relevantných strán a koalícií.

S podpredsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom sme sa rozprávali tesne pred snemom jeho hnutia, na ktorom bola naplánovaná voľba nového predsedu Michala Trubana.

Osobne si myslím, že ako ľudia máte milióny oveľa účinnejších spôsobov, ako ovplyvňovať svoju budúcnosť, ako ísť voliť. (…) Riešiť také tragédie, že keď zvolia Mečiara, je koniec sveta a tak ďalej… už pomaly o nič nejde. Rudka sme si zvolili a ako sa zopičil.“ Poznáte autora tohto výroku?

Nepoznám.

Je to Michal Truban, po stredajšom sneme nový predseda Progresívneho Slovenska. Toto napísal ešte ako diskutér na serveri Kyberia, čiže už pred pár rokmi. Vybrali ste si dobre, napriek jeho názorom z minulosti?

Miša poznám tri roky, stretli sme sa až v PS-ku. Podľa mňa je to skvelý výber a skvelý kandidát na predsedu. Mišo sám hovorí, že od svojich mladíckych čias prešiel výrazným vývojom. Je to človek, ktorý vie viesť, má za sebou silný príbeh, vybudoval mimoriadne úspešnú firmu. Rozumie politike a je skvelo pripravený. Má potenciál byť výborným politickým lídrom a z toho, ako ho poznám, je aj najlepším možným predsedom Progresívneho Slovenska.

Truban mal v minulosti viacero radikálnych libertariánskych názorov. Sám neskôr spomínal na to, ako bol presvedčený, že ho „tento hnusný a represívny štát oberal o ťažko zarobené peniaze a obmedzoval svojimi priblblými reguláciami“. Ten jeho súčasný posun je už finálny, alebo môže byť o dva roky ešte niekde inde?

Progresívne Slovensko je unikátny projekt v tom, že sme začínali spísaním nášho dlhodobého programu, vízie, na ktorej sme pracovali všetci spolu. Táto vízia je garanciou toho, že PS zostane také, aké vzniklo, a bude sa pohybovať na predvídateľnej trajektórii. Mišo na našej vízii participoval, tak ako všetci, ktorí sme pod tým podpísaní. Sme centristická strana. Máme ľudí, ktorí by sa predtým považovali skôr za pravičiarov, iní skôr za ľavičiarov, ale na tejto vízii sa stretli. Našli sme prieniky a tých sa budeme držať.

Takže Michal Truban vyzrel a už sa – jeho vlastnými slovami – nezopičí?

Môžem hovoriť, ako ho poznám ja. Veľa sme sa rozprávali o hodnotách a programe a môžem povedať, že Mišo Truban stelesňuje Progresívne Slovensko. Nemám žiadne obavy.

Progresívne Slovensko sa ešte ani len nedostalo do parlamentu a už mení predsedu. Bol Ivan Štefunko pre voličov málo sexy?

Nie. Ivo je človek, ktorému aj v biznise sedela rola zakladateľa, štartéra. Od začiatku tak vnímal svoju úlohu aj v Progresívnom Slovensku. Nemyslím si, že mal v pláne byť predsedom desať rokov…

… no bol ním sotva rok a pol.

Ale bol úspešným predsedom. Na slovenské pomery je unikátne, že zakladateľ strany odstúpi v momente jej úspechu, teda víťazstva Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách, ku ktorému Ivan Štefunko prispel. Ivan dospel k názoru, že jeho misia je splnená a nastal vhodný čas posunúť vedenie strany niekomu inému.

Má aj Michal Truban nastavenú nejakú „expiračnú lehotu“ a termín, kedy bude stranu posúvať ďalej on?

To neviem. Snem máme raz za dva roky, o zvolenie sa môže uchádzať aj ktokoľvek iný. Mišova úloha je dnes priviesť Progresívne Slovensko k úspechu v parlamentných voľbách a potom aj do vlády. Som presvedčený, že v nej uspeje.

Tak či tak, na nového lídra musel Štefunko už toho vysvetľovať dosť: podnikanie s Pro Partners, tender na Žilinskej univerzite, ale aj to, že v roku 2006 volil Smer. Brali ste to v hnutí do úvahy, keď sa o zmene na poste predsedu diskutovalo?

Nehralo to veľkú úlohu. Kľúčové bolo, ako to cítil Ivo, ktorý zostane výraznou tvárou Progresívneho Slovenska a bude sa venovať tvorbe programu do parlamentných volieb. Navyše, osobne sa mi zdá, že všetky otázky ohľadom podnikania legitímne vysvetlil.

Májovým snemom sa s vaším hnutím lúči novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej kampaň ste na úplnom začiatku pomáhali rozbiehať. Neboli by ste teraz radšej s ňou ako poradca v paláci, ako na kandidátke do europarlamentu? Ona povedala, že by vás pri sebe chcela mať.

So Zuzanou Čaputovou sme konzultovali zahraničnopolitické témy počas celej kampane. No zároveň bolo jasné, že mojou ambíciou je doviesť koalíciu PS-Spolu k silnému volebnému výsledku a byť aktívnym europoslancom. Tomu teraz venujem maximálny čas a úsilie. S pani Čaputovou sme však dohodnutí, že v nejakej forme budeme spolupracovať aj naďalej.

Podporí vás v kampani, keďže vy ste jej pomohli v tej jej?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie