Denník N

Poslal predžalobnú výzvu za prejav poslanca, teraz chce ísť na Ústavný súd

Patrik Palša pred ústavnoprávnym výborom. Foto - TASR
Patrik Palša pred ústavnoprávnym výborom. Foto – TASR

Advokát Patrik Palša posielal v mene klienta mestskému poslancovi Prešova predžalobnú výzvu za vyjadrenia na rokovaní mestského zastupiteľstva. Sloboda slova a prejavu patrí pritom k jednej z jeho špecializácií, zastupuje aj novinárov.

Prešovský advokát Patrik Palša je nováčikom v poradí tretej voľby kandidátov na ústavných sudcov. Pred verejným vypočúvaním na ústavnoprávnom výbore sa o ňom veľa nevedelo.

Pochádza z Prešova, kde už viac ako dvadsať rokov pôsobí ako advokát. No to, aké má skúsenosti s ústavným právom, je veľkou neznámou. Aj preto sa ho na to pýtal zástupca prezidentskej kancelárie. Palša odpovedal, že zastupoval klientov pred Ústavným súdom.  A nešlo len o „bežnú“ agendu – jedna z kľúčových tém je preňho sloboda prejavu a právo na informácie.

Súvisí to s tým, že je právnym zástupcom „mediálneho domu“. Palša neprezradil ktorého, no je ním Petit Press, ktorý vydáva aj denník SME a množstvo regionálnych titulov. „S tým mám dosť významné skúsenosti,“ povedal k téme slobody prejavu.

„Viem odhadnúť, kedy ústavnú sťažnosť podať a kedy by to bolo len zbytočné zaťažovanie Ústavného súdu,“ hovoril pred poslancami. Vysvetľoval, že aj sloboda prejavu má svoje hranice, no treba ich veľmi citlivo posudzovať.

Spor o poplatky za hrobové miesta

K tejto agende sa dostal ako právnik zastupujúci noviny v sporoch o ochranu osobnosti. Ako advokát však stál aj na druhej strane. Takto pozná Palšu prešovský mestský poslanec Richard Drutarovský, i keď v jeho prípade sa spor napokon nedostal až na súd. Palša mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie