Denník N

Milan Šútovec napísal encyklopédiu Politické Slovensko, dnešnú politiku vníma ako svet chromých káčerov

Milan Šútovec. Foto – Martin Shooty Šútovec
Milan Šútovec. Foto – Martin Shooty Šútovec

Encyklopedickú príručku Politické Slovensko tvoril šesť rokov. Šútovec hovorí, že ju písal z pozície stúpenca liberálnej demokracie, a vysvetľuje, prečo v nej nájdete heslo o Dušanovi Slobodníkovi či Kataríne Tóthovej, no o Rafaelovi Rafajovi nie.

V týchto dňoch vám vychádza kniha Politické Slovensko. Kde sa vzal ten nápad?

V roku 2012 som mal za sebou rovných 50 rokov publikačnej činnosti, tak som si povedal, že stačilo – v tom čase ma to ako 72-ročného prestalo baviť aj na mojom pracovisku v SAV, tak som odišiel do dôchodku. Asi pol roka som sa potom len tak rozhliadal, a nič nerobil. Potom ma aj to prestalo baviť. Celé roky pred tým som počúval nariekanie, ako by bolo treba niečo robiť s naším historickým vedomím a povedomím. Tu každý vie, že by bolo treba s niečím niečo urobiť, len urobiť to vždy majú tí druhí. Tak som si v rozhovoroch s Janom Štrasserom vymyslel nejaký takýto slovník, a potom som si na jeseň 2012 sadol a za pár týždňov som spunktoval heslár. Tak som začal.

Pôvodne v ňom bolo viac či menej hesiel?

Hej, bolo ich asi 1240, bolo to nerealisticky nafúknuté, a vlastne spočiatku ani nebolo jasné, o čom presne to celé chce byť. Ale s tým mám akademickú skúsenosť, že predstavy a tézy sa upresňujú a zahusťujú počas práce, že téma takpovediac kryštalizuje – len treba začať robiť. Heslár takého slovníka je dynamická vec, takže veľa hesiel som pozlučoval, iné som jednoducho vyhodil preto, že tam nemali čo hľadať. A tiež som nakoniec niektoré už napísané veci vyškrtol a odložil do zásobníka. Časť z nich som neskôr počas redakčných prác opäť vrátil, keď sa pri zalamovaní zistilo, že treba zarovnať stranu a bolo treba niečo dodať ku konkrétnemu písmenu, trebárs k péčku.

Pavol Paška?

To nie. Bol to predseda parlamentu a takých ľudí tam mám. Sú tam aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie