Denník N

Výhonky fašizácie (na poľutovanie aj v Smere)

Ficov propagandista Blaha má jasno: Ak máte iný názor na čokoľvek, je to preto, že vás platí zahraničie.

Autor je poslancom Európskeho parlamentu

Približne pred dvoma týždňami som dal pre Sme rozhovor o vývoji v Smere. Jadrom rozhovoru bola podpora náznakov revitalizácie sociálnodemokratických tém a postojov premiéra Petra Pellegriniho a poukázanie na jednoduchý fakt, že jeho názory a postoje sa zreteľne líšia od tých Ficových.

Upozornil som na ťažko vyvrátiteľnú politickú logiku, že sa Robert Fico ideologicky orientuje tam, kde je dnes akceptovaný: na ľudí zmýšľajúcich nacionalisticky, reakčne a konzervatívne. A tomu prispôsobil svoju rétoriku, a nepochybne tam bude hľadať aj svoju ďalšiu politickú šancu.

Ešte som sa trochu rozčúlil, že kolegyňu, europoslankyňu Moniku Smolkovú, vyškrtli na Kaliňákov nátlak z kandidátky – napriek tomu, že mala podporu košickej krajskej organizácie a podpredsedov Smeru Rašiho a Žigu.

Rozhovor zaujal, mal najvyššiu čítanosť za sedem dní. Dal som ho aj preto, že vidím poslednú šancu, aby sa v Smere vytvorila sociálnodemokratická opozícia k Ficovej orbánovskej línii.

Zlostná reakcia zo Smeru nenechala na seba dlho čakať, ale to by ma netrápilo. Bolo jasné, že útoku sa ujme Ficov propagandista Blaha. A ujal sa.

Nesúhlas s Ficovou politickou líniou okamžite označil v duchu dobrej fašistickej tradície za „zradu Slovenska“. Ak máte iný názor na čokoľvek, napríklad perspektívy Slovenska, je to preto, že vás platí zahraničie, „bruselské prachy“ v mojom prípade. Veď prečo inak by ste mali iný názor ako Ficov propagandista? (Je úplne jedno, že tie isté peniaze dostanete bez ohľadu na to, či chválite Fica, Kisku, Európsku úniu, vystúpenie z nej – proste čo chcete. Mzdy v europarlamente sú skutočne nezávislé od osobných názorov.)

Že mám aj vlastný názor, autonómiu a aj pocit povinnosti ho povedať, to sa do logiky „zrady Slovenska“ nevojde. Nikto nemá vlastný názor, kto ho má iný ako Robert Fico. A tak, samozrejme, podľa propagandistu vďačím „za kompletne všetko Robertovi Ficovi. Bez Fica by nebol ničím“. „A bol to Fico, kto mu dvakrát ‚podaroval‘ miesto na eurokandidátke“, ukazuje znalosť pomerov v Smere propagandista.

Nejdem mu to vôbec vyvracať a ani zaťažovať čitateľa históriou Smeru, lebo podstatné nie je to, že to nie je pravda, ale svedčí to o tom, ako si Blaha predstavuje politickú stranu. Predstavuje, lebo v Smere nikdy nebol. Ako stádo, ktoré iba s dlhotrvajúcim potleskom prijíma Vodcove „dary“. Adorácia Vodcu pokračuje: „Fico vytvoril Zalu. Vytvoril Maďariča. Vytvoril Pellegriniho. A áno, vytvoril Blahu“ (priznáva sa propagandista).

Poznám politickú cestu Maďariča, Pellegriniho, Zalu (a toho posledného aj s kritickým odstupom…). Ani jedného nevytvoril Fico, každý má osobitnú politickú cestu, vlastné názory a aj vnútrostranícke zápasy za sebou. Aj s Ficom. A áno, jedinou pravdou je, že vytvoril Blahu.

Ako svojho propagandistu, alebo – ako to lepšie trafil Edo Chmelár vo svojom facebookovom statuse – keď ho nazval  „veľkohubý Andrej Ždanov Smeru“. (Pre tých, čo už, chvalabohu, nevedia, kto bol Ždanov: Stalinov šéfpropagandista a čistič sovietskej kultúry od tých, čo „zradili“ vodcovu líniu…)

Inak, vôbec nepíšem tieto riadky pre osobnú dotknutosť (ako mi to hneď budú chcieť mnohí pripísať). Vôbec nie. Ale píšem ich preto, že tieto formulácie a aj celý propagandistov text transparentne ukazujú fašistické (alebo, ak chcete, aj stalinské) chápanie politickej reality pánom Blahom. A to by takisto nestálo za reč, keby Blaha nebol šéfom výboru pre európske záležitosti nášho parlamentu. Čo je skutočne škandál a hanba. Asi taká, ako keby tomuto výboru predsedal Kotleba. A rovnako vtedy, keby tento jeho status, adorujúci Vodcu, a to až na úroveň stvoriteľa (nás spomenutých v politike), nebol zavesený na oficiálnej webovej stránke Smeru a rozposlaný na všetky okresné organizácie v pravidelnom newsletteri.

Oficiálne stránky Smeru tak šíria fašistickú (alebo, ak chcete, stalinskú, totalitnú či hnedočervenú) propagandu a spôsoby uvažovania. Že ju šíri Blaha, ktorého jediným autonómnym politickým aktom bola ešte nedávno funkcia medzinárodného tajomníka Komunistickej strany Slovenska, je okrajové. Ale že ju šíri Smer na svojich oficiálnych stránkach, je neakceptovateľné.

S radosťou som počúval Petra Pellegriniho v Sobotných dialógoch pred dvoma týždňami, kde tvrdo vylúčil akúkoľvek spoluprácu s fašistami a vrátil do hry tradičné sociálnodemokratické témy. A rovnako v Sobotných dialógoch tento víkend Braňo Ondruš, štátny tajomník na ministerstve práce za Smer, tvrdo odsúdil kotlebovcov, odkryl ich pokrytectvo a zbabelosť a nepripustil žiadny priestor na spoluprácu s nimi.

Veľmi ma to potešilo, ale bolo by treba vidieť nebezpečenstvo fašizácie aj vo vnútri Smeru. Iste, mohlo by to byť len jednorazové skĺznutie, ako v prípade Ficovho poďakovania kotlebovcom (ktoré tiež Ondruš zasa v inej relácii priamo kritizoval), ale nebezpečné a neprípustné, keď túto líniu presadzuje šéf výboru pre európske záležitosti a propagandista Ficovej línie v Smere.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie