Denník N

Dezinfoweby šíria paniku z čipovania ľudí. Prekrútili návrh o nových občiankach

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Európske štáty chcú zabezpečiť občianske preukazy voči falšovaniu, aby ich nemohli zneužívať zločinci. Majú sa do nich ukladať odtlačky prstov ako do pasov.

Prokremeľskému webu Hlavné správy sa tento týždeň podarilo vyrobiť ďalší virálny článok, ktorý sa vďaka Facebooku dostal k desiatkam tisícov ľudí. V titulku napísali: „Poslanci ostali v úžase: Brusel nám vnucuje novú zákernú pascu. Onedlho máme byť všetci očipovaní.“

Článok prekrútil zmysel pripravovaného nariadenia Európskej únie, ktoré má predchádzať zneužívaniu preukazov totožnosti zo strany teroristov alebo kriminálnych skupín. Pre Slovensko toto nariadenie znamená, že sa rozšíria funkcie čipov v občianskych preukazoch.

Občianske preukazy s čipom na Slovensku máme už od decembra 2013, polícia už vydala viac než tri milióny kusov. Po novom by takýto čip mal obsahovať aj odtlačky prstov a digitálne detaily tváre. Zároveň by mal využívať aj bezkontaktnú technológiu: čip v občianskom preukaze by teda fungoval na rovnakom princípe, ako už v súčasnosti fungujú čipy v cestovných pasoch.

Hlavné správy priniesli svoj alternatívny opis preukazov s čipom. Článok postavili na vyjadreniach niekoľkých poslancov z parlamentného výboru pre obranu, ktorí už vytvorili konšpiračné teórie. Napríklad Marian Kotleba špekuloval, že „čipovanie“ umožní ľahšie kradnutie detí, ktoré budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie