Denník N

Nevrátil som sa, aby som sa poflakoval. Pán Brexit ide vyhrať voľby, ktoré už nemali byť

Nigel Farage je späť v kampani so svojou novou stranou Brexit party. Foto - TASR/AP
Nigel Farage je späť v kampani so svojou novou stranou Brexit party. Foto – TASR/AP

Strana Nigela Faragea môže v Británii vyhrať voľby do Európskeho parlamentu.

Britov čakajú o dva týždne voľby, ktoré sa na ostrovoch už nikdy nemali uskutočniť. Konzervatívna vláda jasne sľubovala, že volieb do Európskeho parlamentu v máji 2019 sa Británia nezúčastní, pretože už v Európskej únii nebude.

Vláda premiérky Theresy Mayovej však koncom marca ani na tretíkrát nedokázala presadiť dohodu o odchode a Briti v Únii nateraz zostávajú. Preto sa musia zúčastniť aj volieb.

Definitívne to potvrdila britská vláda v utorok. „Bohužiaľ, nebude možné dokončiť tento proces (schválenie dohody o vystúpení, pozn. red.) pred dátumom volieb do Európskeho parlamentu,“ povedal pre BBC de facto zástupca premiérky David Lidington.

Hlasovanie 23. mája pritom môže vyhrať strana muža, ktorý v aktívnej  politike tiež už nemal byť. Nigel Farage (55), prezývaný aj Pán Brexit vzhľadom na to, aký mal vplyv na odchod Británie z Európskej únie, po úspešnom referende v roku 2016 povedal, že jeho „politické ambície sa naplnili“.

Koncom roku 2016 odstúpil z postu predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a v roku 2018 z nej úplne odišiel.

Teraz sa vrátil. Založil Brexit party (Stranu za brexit), ktorá vznikla len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie