Denník N

Jakarta sa potápa, hľadá sa nové hlavné mesto. Iné štáty to už zvládli

Jakarta. Foto – TASR/AP
Jakarta. Foto – TASR/AP

Indonézia chce presunúť svoje hlavné mesto. Môžu za to preľudnenie, obrovské zápchy aj zlá poloha Jakarty.

Čo robiť, ak zistíte, že vaše hlavné mesto sa potápa? Tento problém momentálne riešia v Indonézii. Jakarta, desaťmiliónové veľkomesto (v metropolitnej oblasti žije až 30 miliónov ľudí), sa ročne v priemere potopí o 1 až 15 centimetrov.

V severnej časti mesta je to ešte horšie – tá sa za desať rokov potopila o 2,5 metra. Hlavným dôvodom je, že obyvatelia Jakarty legálne aj ilegálne odčerpávajú príliš veľa podzemnej vody.

Ak k tomu pridáme rastúcu hladinu oceánov, scenáre pre Jakartu sú katastrofické; severnej časti mesta dokonca hrozí, že do roku 2050 bude takmer kompletne pod vodou. Už teraz mesto pravidelne zažíva veľké záplavy.

Vláda sa preto koncom apríla rozhodla, že Jakarta, ktorú trápi aj preľudnenosť a zlá dopravná situácia, už nebude hlavným mestom. Presunúť ho chce na vhodnejšie miesto – tam, kde budú podmienky lepšie a kde bude zároveň bližšie ku geografickému stredu štátu, ktorý tvorí približne 17-tisíc ostrovov.

Bude to stáť miliardy

Nové hlavné mesto už zrejme nebude na ostrove Jáva a presunie sa na ostrov Kalimantan (Borneo) alebo Sulawesi.

Pri hľadaní vhodného mesta budú posudzovať aj to, či sú v jeho okolí dostupné pozemky, zdroje vody, infraštruktúra a to, či mu nehrozí podobný osud ako Jakarte.

„Malo by centrálnu polohu v smere zo západu, z východu, zo severu aj z juhu. Tak by reprezentovalo rovnoprávnosť a podporovalo rozvoj, najmä vo východnej časti Indonézie,“ povedal o presune hlavného mesta smerom k stredu Indonézie minister pre národný rozvoj. Zároveň však podľa neho nemôže byť ďaleko od mora a musí byť v oblasti, kde nie sú časté zemetrasenia, záplavy či sopky.

Záplavy v Jakarte v roku 2013. Foto – TASR/AP

Príprava nového mesta by podľa vlády mohla trvať päť až desať rokov a stáť 33 miliárd dolárov. Vedenie štátu v tom vidí aj príležitosť na naštartovanie hospodárstva v jednom z ekonomicky slabších regiónov.

V novom hlavnom meste by malo žiť 900-tisíc až 1,5 milióna ľudí, najmä štátnych zamestnancov a ich rodín. Finančné inštitúcie sa však z Jakarty nepresunú. „Vytvoriť nové hlavné mesto neznamená vytvoriť druhú Jakartu. Nové hlavné mesto bude iba sídlom vlády,“ uviedla vláda.

Plány súčasného prezidenta nie sú úplnou novinkou. Zhoršujúca situácia v Jakarte celý proces urýchlila, no o presune hlavného mesta sa hovorilo už v roku 1957 (a aj niekoľkokrát potom). Domáci experti si preto podľa Guardianu nie sú istí, či prezident Joko Widodo dotiahne presun do konca, a vyčítajú mu aj to, že radšej aktívnejšie nerieši problémy Jakarty.

Preľudnené mestá a sťahovanie

Indonézia nie je jediný štát, ktorý sa rozhodol presunúť svoje hlavné mesto. Príkladov z nedávnej histórie je hneď niekoľko. Vo väčšine prípadov sú dôvody podobné – ide o spojenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie