Denník N

Autor knihy Evolúcia bez nás: Atómové zbrane sú nič v porovnaní s umelou inteligenciou

Jay Tuck. Foto – Wikimedia/cc
Jay Tuck. Foto – Wikimedia/cc

Umelú inteligenciu musíme zastaviť predtým, než nás zničí, vraví americký novinár Jay Tuck.

Do Bratislavy som prišiel, „aby som vás vystrašil“.

Týmito slovami začal svoju prednášku Jay Tuck, ktorý vystúpil na technologickom festivale IXPO z konca minulého mesiaca.

Tuck je investigatívny novinár, ktorý pracoval 35 rokov pre nemeckú televíziu ARD a ako vojnový korešpondent pokrýval aj vojnu v Perzskom zálive.

Novinár dlhodobo pôsobí ako IT konzultant a v roku 2016 vydal knihu Evolúcia bez nás (v nemeckom origináli Evolution ohne uns), v ktorej varuje, že umelá inteligencia predstavuje pre ľudstvo vážnu hrozbu. V knihe spovedal IT odborníkov zo Silicon Valley, pilotov dronov či príslušníkov tajných služieb a predpovedá, že evolúcia bude raz pokračovať bez ľudí, ktorých nahradia stroje.

„Jedného dňa budeme pre umelú inteligenciu možno tým, čo sú domáci maznáčikovia dnes pre nás,“ píše Tuck vo svojej knihe.

Jeho TEDx prednáška o umelej inteligencii z roku 2017 má na YouTube viac ako dva milióny pozretí.

Denník N mal príležitosť chvíľu sa s americkým novinárom na IXPO rozprávať.

Umelá inteligencia nás už prekonala

Tuck definuje umelú inteligenciu ako softvér, ktorý píše sám seba. „Ľudia sa ma pýtajú, kedy bude umelá inteligencia múdrejšia ako ľudia,“ kladie si Tuck otázku počas TEDx prednášky a odpovedá: „Niektorí hovoria, že o 50 rokov, iní to, že o 30, a ďalší hádajú päť rokov. Ja vravím, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie