Denník N

Sám som obetiam na začiatku neveril, hovorí kňaz, ktorý dnes bojuje proti zneužívaniu v cirkvi

Andrej Kačmár. Foto – N
Andrej Kačmár. Foto – N

Kňaza Andreja Kačmára čaká neľahká úloha. Pred pár týždňami sa stal šéfom Centra na ochranu maloletých, s ktorým sa bude snažiť verejnosť presvedčiť, že cirkev boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí myslí vážne.

„Mnohí sa čudujú, prečo nie je na čele centra laik, pretože by bol možno dôveryhodnejší,“ priznáva Kačmár. „Ale Svätý Otec František povedal, že je lepšie, ak si dáme túto vec do poriadku sami.“

Spolu s ďalšími odborníkmi a odborníčkami z cirkevného aj svetského prostredia plánujú školenia kňazov aj laikov, ktorí pracujú v cirkvi. Budú ich učiť, ako vypočuť obeť, na akých odborníkov ju nasmerovať či ako prípad nahlásiť.

Medzi biskupmi a kňazmi sú podľa neho aj takí, ktorí sú ochotní o sexuálnom zneužívaní detí v cirkvi otvorene hovoriť a obetiam pomôcť. S ich pomocou plánuje vytvoriť sieť ľudí, ktorí budú vedieť pomôcť obetiam po celom Slovensku.

Andrej Kačmár v rozhovore opisuje, ako sa cítil, keď mu obete vyrozprávali svoje skúsenosti so zneužívaním, prečo podľa neho médiá môžu byť ich spojencami a čo všetko môže centrum ponúknuť obetiam a ich blízkym.

Centrum na ochranu maloletých začalo fungovať v marci. Ozvali sa vám nejaké obete?

Prvého marca sme zriadili e-mailovú adresu a kto chce, ten nás môže kontaktovať. Zatiaľ sme nemali konkrétnu obeť, ale prišlo nám niekoľko podnetov. Tí ľudia chceli právnu alebo odbornú pomoc, usmernenie. Stále sme ešte len na začiatku.

Centrum sídli v budove teologického seminára a patrí pod Katolícku univerzitu v Ružomberku. Môžu sa naň obrátiť aj ľudia s iným vierovyznaním alebo neveriaci?

Sme otvorení nielen pre veriacich rôznych vierovyznaní, ale pre širokú verejnosť a pre kohokoľvek, kto bude potrebovať pomoc. Vieme, že zneužívanie sa deje nielen v cirkvi, ale aj v školách, v rodinách. Môže nás osloviť aj mama, otec alebo príbuzní obetí.

Čím je toto centrum iné ako svetské centrá, ktoré sa tiež venujú zneužívaniu detí?

Mnohí sa čudujú, prečo nie je na čele centra laik, pretože by bol možno dôveryhodnejší. Ale Svätý Otec František povedal, že je lepšie, ak si dáme túto vec do poriadku sami. Medzi biskupmi a kňazmi sú aj takí, ktorí sú ochotní transparentne a otvorene o týchto problémoch hovoriť a riešiť ich.

V posledných mesiacoch boli zverejnené mnohé prípady zneužívania v cirkvi po celom svete. Očakávate, že na začiatku budú obete trocha zdržanlivejšie a nebudú vášmu centru celkom dôverovať?

Môžu byť. Vieme, že obeť často nezačne rozprávať hneď, ale až po mnohých rokoch. Ak ju navyše zneužíval kňaz, nebude sa chcieť zdôveriť kňazovi. Takáto obeť možno bude hľadať inú osobu. Preto máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie