Denník N

Dcére som dala najlepší možný darček: triezvu matku

Ilustračné foto - Flickr.com/Barney Moss
Ilustračné foto – Flickr.com/Barney Moss

Uvedomila som si, že alkohol mi prináša úľavu od úzkosti. Bol to pre mňa tekutý balzam, ktorý odplavoval strach a zmätok. To posledné, čo som chcela, bolo vzdať sa ho, vraví žena, ktorá prestala piť kvôli dcérke.

Píše Carol Weisová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Vravím dcére, že prišla, aby mi pomohla vytriezvieť. Usmeje sa a vľúdne prikývne. Mala päť rokov, keď som si dala posledný drink.

Dlhé mesiace, ktoré tomu predchádzali, neboli jednoduché. Podobne ako moja vlastná matka, aj ja som bola roky v depresii a nedokázala som si ju priznať. Nikdy mi ani len nenapadlo, že moje šťastné a veselé ja môže mať nejakú poruchu. Maska, ktorú som nosila na tvári, miatla všetkých naokolo, kým sa moja temná nálada čoraz viac prehlbovala.

S mužom sme sa v manželstve iba trápili. Jeho neskoré príchody domov, citové odcudzenie a neustále krčenie v obrannej ulite ma priviedli k myšlienke, že sa odo mňa vzďaľuje. Celý ten rok, keď som prestávala piť a snažila sa zo seba urobiť iného človeka, som dúfala, že si získam späť jeho pozornosť. Zafarbila som si vlasy na blond, nosila som vyzývavé oblečenie, ktoré malo upútať jeho zrak, a smiala sa, aj keď sa mi chcelo plakať.

Mami, si chorá?

V jednu noc, keď bol práve na víkendovej konferencii, som dcéru uložila do postele a opila som sa tak, že som ovracala celú drevenú podlahu pri našej mosadznej posteli, z ktorej už mesiace sálal chlad.

Na druhý deň ráno som našla našu päťročnú dcéru, ako z toho miesta na mňa s rozospatými očami zazerá a bosými nohami je zaborená v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie