Denník N

Národná služba môže začať znovu spájať rozdelené Spojené štáty

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Amerika sa trhá na dve polovice, ktoré toho majú čoraz menej spoločného. Pomôcť by mohli programy, v ktorých by prišli do styku ľudia z rôznych prostredí. 

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

V Spojených štátoch je práve obdobie promócií, v ktorom mladí ľudia opúšťajú vysoké školy a hľadajú si prácu. Napriek tohtotýždňovým otrasom na burze je americká ekonomika v solídnom stave. Toto je už 120. mesiac po sebe, čo americká ekonomika rastie, hoci vidíme aj zopár náznakov bublín, ktoré by mohli prasknúť. Nezamestnanosť je na rekordných minimách, podarilo sa obmedziť infláciu, platy idú konečne hore a čo je možno najdôležitejšie, dvíha sa aj produktivita práce. Niektoré z týchto trendov sa môžu ukázať ako efemérne, ale nikto nemôže poprieť, že ekonomické indikátory sú jasne pozitívne.

Mestá hore, vidiek dole

Lenže ani tieto dobré čísla pravdepodobne nezmenia iné cifry týkajúce sa geografie a rastu. Minulý týždeň som mal tú česť predniesť prejav pred absolventmi štátnej univerzity v Ohio. Predpovedal som v ňom, že tí, ktorí hľadajú prácu, si ju aj nájdu, lenže bude to najmä vo veľkom meste.

Mark Muro z Brookings Institution vypočítal, že v poslednom desaťročí prispelo 53 najväčších amerických metropolitných oblastí k populačnému rastu 71 percentami, k rastu zamestnanosti dvoma tretinami a k celkovému ekonomickému rastu ohromujúcimi tromi štvrtinami. V skutočnosti pribudla celá polovica nových pracovných miest v Spojených štátoch len v dvadsiatich mestách.

Lenže v tom istom čase strácajú malé mestá a vidiecka Amerika obyvateľov a k ekonomickému rastu takmer vôbec neprispeli. A tieto čísla by vyzerali ešte horšie nebyť faktu, že vo vidieckych oblastiach vytvoril množstvo nových pracovných miest ropný priemysel, presnejšie boom frakovania.

Spoločný ekonomický výbor oboch snemovní kongresu nedávno vydal správu, ktorá pred týmito trendmi varuje. Mladí vzdelaní ľudia opúšťajú malé mestá a vidiecke oblasti, aby si hľadali možnosti vo veľkomestách. Výsledný odliv mozgov následne spomaľuje rast v zabudnutých regiónoch, čo tlačí vzdelaných ľudí preč ešte viac. Ide o klasickú špirálu, ktorá ťahá ľudí z vidieka do miest.

Amerika trhaná na kusy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie