Denník N

7 dobrých správ: Košickí gymnazisti uspeli vo svetovom finále s autom na diaľkové ovládanie

Košickí gymnazisti so svojím autom. Foto – autozurnal.ta3.com
Košickí gymnazisti so svojím autom. Foto – autozurnal.ta3.com

Európske mestá zatvárajú ulice pre autá, v Ostrave nechajú rásť trávu a v Detve otvorili bezobalový obchod pre zvieratá. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Edinburgh zavrie centrum pre autá

Edinburgh zakáže prístup všetkým autám do centra pravidelne počas prvej nedele v mesiaci. Škótske mesto sa tak pripojilo k akcii Open Streets (v preklade otvorené ulice) s cieľom takto bojovať proti znečisteniu ovzdušia.

Mestská rada uviedla, že Edinburgh je prvé mesto vo Veľkej Británii, ktoré sa k tejto iniciatíve pripojilo, a bude tak robiť najbližších 18 mesiacov.

„Zmena klímy je skutočnou hrozbou, je jasné, že musíme konať, a Open Street je nepochybne krok správnym smerom,“ povedala pre Guardian Lesley Macinnesová z radnice. „Sme skutočne odhodlaní vytvoriť prístupné, udržateľné a vľúdne mesto.“

2. Amsterdamské ulice budú do roku 2030 bez áut

Amsterdam plánuje do roku 2030 ulice bez áut so spaľovacími motormi. Vedenie mesta si tento cieľ určilo v rámci boja so znečisteným ovzduším, ktoré údajne skracuje priemernú dĺžku života obyvateľov mesta o jeden rok.

„Znečistenie je často skrytým zabijakom a pre Amsterdam predstavuje jedno z najväčších zdravotných rizík,“ uviedla podľa Guardianu Sharon Dijskmová z radnice.

Amsterdam vytvoril dlhodobý plán očistenia ovzdušia, ktorého cieľom je úplne bezemisná doprava. Autá s benzínovým či naftovým pohonom staršie ako 15 rokov nebudú smieť jazdiť v meste už od budúceho roka. Zmeny sa budú týkať aj amsterdamskej verejnej dopravy, z ktorej do roku 2022 vyradia autobusy produkujúce výfukové plyny. Do ďalších troch rokov zakážu aj mopedy a plavidlá.

3. Ostrava nechá rásť trávu

V Ostrave vzniknú lúčne trávniky. Tráva sa tam bude kosiť dvakrát ročne, aby sa v nej usadil život a podporila sa tak biodiverzita rastlín a živočíchov. Zeleň navyše ochladí ulice.

„Tento rok chceme vytvoriť na skúšku menšie oblasti, akési lúky, kde trávu pokosíme len dvakrát do roka, a budeme sledovať, ktoré druhy rastlín, hmyzu a motýľov sa k nám postupne vrátia,“ povedal pre ČT24 Rostislav Řeha z radnice.

Lúčne trávniky by mali vzniknúť hlavne v parkoch, dokopy je pre ne vyhradených 13 miest. Na konci roka to mesto vyhodnotí a zváži, či v tom bude pokračovať.

Ilustračné foto – TASR

4. V Detve otvorili bezobalový obchod pre zvieratá

V Detve otvorili bezobalový e-obchod pre zvieratá, kde stravu balia do papierových vreciek alebo ekologických vrecúšok. Cieľom predajne je tiež ochrana životného prostredia.

„Mám rada matku prírodu a životné prostredie, chcem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie