Denník N

Keby volili stredoškoláci, eurovoľby by vyhrali kotlebovci, koalícia by úplne prepadla

Na gymnáziách by vyhrala koalícia PS/Spolu, v ostatných školách, kam chodí najviac študentov, dominuje Kotleba.

Keby v eurovoľbách 25. mája volili iba slovenskí stredoškoláci, vyhrali by ich kotlebovci. V simulovaných voľbách s 10-tisíc platnými hlasmi dostali v školách po celom Slovensku 15,8 percenta hlasov, čo by pre nich znamenalo troch europoslancov.

Troch europoslancov by s 12,5 percenta hlasov mala aj koalícia PS/Spolu.

Tieto simulované voľby sú prepadákom pre koaličné strany, Smer by získal 6,3 percenta a jediného europoslanca, SNS a Most-Híd by do europarlamentu nedostali nikoho. Most-Híd by získal 1,77 percenta hlasov, nie je však jasné, koľko škôl volilo na juhu Slovenska.

Voľby robila Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci so združením Pre stredoškolákov na začiatku mája v 204 stredných školách a na dvoch vysokých.

Volilo spolu 5300 študentov gymnázií a 4700 študentov ostatných škôl. Študentov gymnázií je na Slovensku zhruba 70-tisíc, na stredných odborných školách je zhruba dvojnásobok študentov – preto celkové výsledky zrejme neodzrkadľujú, ako by volili školy, keby boli vo voľbách zastúpené takto pomerne (a ako by teda volili všetci stredoškoláci). Omnoho výpovednejšie sú výsledky samostatne za gymnáziá a za ostatné školy.

Gymnáziá vs. ostatné školy

Študenti gymnázií a ostatných škôl volili zásadne rozdielne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie