Denník N

Sme bezdetní, rodičia nás prosia, aby sme im dali vnúčatá

Ilustračné foto - Flickr.com/PhilHearing
Ilustračné foto – Flickr.com/PhilHearing

Z populačných štatistík vyplýva, že obdobie nízkej bezdetnosti sa na Slovensku končí.

Tiborov otec, prezývaný veľký Tibor má tohto roku sedemdesiat a želá si jednu jedinú vec: vnúča.

„Otec je fanatik do genealógie, rodinu má zmapovanú od prvej polovice 18. storočia, možno aj skôr a vec sa má tak, že on, moja sestra a ja sme poslednými nositeľmi nášho priezviska. Ja a ani sestra nemáme deti a otec sa obáva, že keď sa my pominieme, zmizne aj celý rod,“ vysvetľuje Tibor.

Rodine to už raz hrozilo: veľký Tibor mal síce troch súrodencov, ale dospelosti sa dožil len on a krátko po dvadsiatke stratil aj oboch rodičov. Z celej rodiny zostal len on jediný. „Rodina bola pre neho veľmi dôležitá, keď sme boli so sestrou malí, veľmi sa o nás bál, myslím, že ešte viac ako mama. Niekedy to bolo až otravné,“ opisuje Tibor.

Veď si adoptuj

Z rodokmeňa, čo urobil s pomocou odborníkov jeho otec, vyplýva, že pochádzajú zo solídnej remeselníckej rodiny, ktorej potomkovia sa neskôr začali venovať aj učiteľstvu, právu a medicíne a sobášmi sa do pôvodne výhradne evanjelickej rodiny pridali aj iné vierovyznania. „Bolo to u nás pestré a otec je jednoducho na svojich predkov hrdý,“ vraví Tibor.

Momentálne žije Tibor sám, nedávno sa rozviedol po desaťročnom manželstve. Jeho sestra má dlhodobý vzťah, ale podľa Tibora „je už vo veku, keď je skôr nepravdepodobné,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie