Denník N

Nechce nám vláda odpovedať? Budeme sa brániť

Keď štát prekročí všetky pravidlá a úradníci začnú na pokyn premiéra namiesto hľadania odpovedí hľadať kľučky v zákonoch, je potrebné to zastaviť.

Je niekoľko dôvodov, prečo sa niekdajšej redakcii Sme a dnešnej redakcii Denníka N nechcelo súdiť s politikmi – jednak sa sami často stávali obeťami nezmyselných žalôb, ktoré z márnomyseľnosti, pomsty či v snahe umlčať kritiku podávali predstavitelia štátnej moci, čím sa vybudoval odpor k súdeniu.

Video: Denník N sa sťažuje na vládu na Ústavnom súde (Autor: Martina Pažitková)

Po druhé, ak novinári žiadajú od verejných činiteľov, aby zniesli väčšiu mieru kritiky, mali by aj sami ísť príkladom a nevolať právnikovi zakaždým, keď niekto začne hovoriť o klamároch, hyenách a prostitútkach.

No a napokon tu je nedôvera voči justícii, ktorú časom nadobudne takmer každý, kto dlhodobo pokrýva dianie v rámci nej.

Napriek tomu sme sa po rozhodnutí vlády, že nebude odpovedať na otázky týchto novín, ocitli v inej situácii. Prečo teraz treba konať?

  • Aby výkonná moc nemohla beztrestne porušovať právo. Ústava zakazuje diskrimináciu, tlačový zákon hovorí jasne, že orgány verejnej moci sú povinné poskytovať vydavateľom informácie „na základe rovnosti“. Členovia vlády sa rozhodli túto povinnosť ignorovať. Pokiaľ máme byť normálnou spoločnosťou, treba sa takýmto výstrelkom brániť, lebo inak budú len pritvrdzovať.
  • Aby ľudia dostali od štátu to, na čo majú nárok. Ak noviny žiadajú o informácie o počte nehôd alebo stave nemocníc, robia to pre čitateľov. Z daní platení úradníci by mali cítiť ako svoju povinnosť tieto informácie im sprostredkovať. Doteraz to obchádzal len Robert Fico s Erikom Tomášom. Teraz vypovedali službu občanovi hromadne.
  • Aby u nás mohli všetci podnikať za rovnakých podmienok. Rýchly prísun informácií od štátu je zásadný pre každé médium. Ak je niekto od tohto zdroja odpojený nelegálnym zásahom štátu, ide o jasný prípad diskriminácie.

Stále platí, že hlavným nástrojom novinára má byť sila slova. Keď však štát prekročí všetky pravidlá a úradníci začnú na pokyn premiéra namiesto hľadania odpovedí hľadať kľučky v zákonoch, je potrebné to zastaviť.

Preto v pondelok podáme ústavnú sťažnosť. Možno to nepomôže. Ale aspoň budeme vedieť, že sme pre zachovanie slobody slova, zákonnosti a rovnosti šancí spravili, čo sme mohli.

Celé znenie ústavnej sťažnosti

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie