Denník N

Študent, ktorý priniesol knihu plesní: Pellegrini chce ukázať, že je iný ako Fico, Lubyová sa rýchlo uráža

Foto - TASR
Foto – TASR

Bálint Lovász tretí rok vedie Študentskú radu vysokých škôl. V utorok študenti premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer) na úrad vlády priniesli knihu plesní s fotografiami plesnivých nemocníc.

Študenti ich zozbierali po premiérovom výroku na HN Clube, kde v apríli emotívne žiadal vysvetlenie, ako je možné, že niekde v nemocnici môžu mať pleseň v rohu izby. „Som povedal, že keď prídem do nemocnice a nájdem takú izbu, do hodiny je riaditeľ vyhodený, ale do hodiny, a nech je jedno, čí je nominant. Pôjde na ulicu okamžite.“

Pod Lovászovým vedením sa Študentskej rade tiež podarilo, aby vláda splnila sľub Smeru spred volieb, že na rekonštrukciu internátu pôjde 50 miliónov eur. Na jeseň na poste predsedu končí. V auguste ukončil štúdium na VŠMU, teraz zvažuje doktorandské štúdium. Je aj členom Výkonnej rady Akreditačnej agentúry.

Čo ste si povedali, keď ste videli video premiéra Petra Pellegriniho, v ktorom hovorí o plesniach v nemocniciach?

Sedeli sme na predsedníctve a povedali sme si, že toto bude dobrý moment na oživenie diskusie o odchode medikov. Otvorili sme ju už v lete, ale vtedy to dopadlo všelijako. Zistili sme, že študenti medicíny o svojich problémoch hovoria, ale nechcú ich riešiť. Sú neaktívni, lebo majú náročné štúdium a veľmi sa boja nadriadených, či už z vedenia fakulty, alebo z nemocníc, lebo v nich budú praxovať a neskôr aj pracovať.

Ako vznikol nápad začať zbierať fotografie z nemocníc?

Keď sme to video videli, povedali sme si, že to je ideálna príležitosť, aby sme prípad medikov opäť otvorili. Premiér aj ministerka zdravotníctva vidia problém, že máme málo lekárov a veľa medikov odchádza do zahraničia, ale študentov sa nik neopýta, prečo odchádzajú alebo čo si myslia o vzdelávaní. Takto sme sa mohli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie