Denník N

Nedeľná nekázeň: Tak presviedčame o svojej pravde, až sa nám stratí spred očí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rubrika Nedeľná nekázeň je tu pre všetkých, ktorých zaujíma kresťanský pohľad na svet. Jezuita Tomáš Jellúš v nej dnes hovorí, že jednoduché priateľské gesto je viac ako múdre reči.

Hovoríme aj bez slov. Vyžarujeme zo seba to, čím je naplnené naše srdce. Zanechávame v druhých stopu. Nemusíme ani druhým vysvetľovať, či máme dobrú alebo zlú náladu, je to na nás vidieť. Časom zabudneme, kto bol druhý človek, ktorého sme stretli, aké miesto zastával, koľko titulov mal, akú moc alebo úrad mal, ale nikdy nezabudneme, ako sme sa pri ňom cítili.

Jeden kazateľ veľmi nadšený zo svojho vlastného prejavu bol šťastný, keď ho jeden z jeho poslucháčov pochválil. Nakoniec však vysvitlo, že to, čo ho oslovilo, bolo, že mu nechal doniesť stoličku, aby nemusel stáť. A toto jednoduché priateľské gesto bolo viac ako celá jeho múdra reč.

Pravdou je ten človek, ktorého máme pred sebou

Vo svojom vnútri nesieme vlastný svet. Každý človek, bez ohľadu na svoje vierovyznanie alebo svetonázor, je skalopevne presvedčený o vlastnej pravde. A patrí k ľudskej prirodzenosti, že sa snaží, aby sa jeho myšlienky pokoja dozvedeli všetci násilne. Máme v hlave zakódované, že čím viac ľudí sa o našej „pravde“ dozvie, tým aj naše ego viac vystúpi do popredia. Ale pravda tak nefunguje.

Už Pilát sa pýtal Ježiša – a čo je pravda? Ak by sme nepoznali text evanjelia, mnohí „horlivci“ by Ježišovi dali do úst veľmi zbožné prejavy, aby „tomu Pilátovi ukázal“, aby ho usmernil, poučil ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie