Denník N

Bomba v byte rodičov jej zmenila život. Marine Le Penová prichádza do Bratislavy

Marine Le Penová. Foto - TASR/AP
Marine Le Penová. Foto – TASR/AP

Po prehratých prezidentských voľbách sa snaží krotiť. Chce sa pridať k európskym nacionalistom.

Keď presviedčala voličov, aby ju zvolili za svoju prezidentku, žiadala odchod Francúzska z Európskej únie aj návrat k franku. Marine Le Penová napokon voľby pred dvoma rokmi s Emmanuelom Macronom prehrala.

Z politiky však neodišla. Premenovala Národný front na Národné združenie (RN) a pracovala na tom, aby stranu už neoznačovali za krajne pravicovú. Úniu prestala obviňovať z takmer všetkých problémov svojej krajiny.

Zmenila taktiku. Videla, že brexit je katastrofou pre obe strany Lamanšského prielivu, a zistila, že prísľub referenda o vystúpení Francúzska z EÚ jej znemožnil vyhrať prezidentské voľby.

Päťdesiatročná politička je však pragmatička, a tak sa pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré budú o dva týždne, spája s ďalšími európskymi nacionalistami. Pred troma týždňami vystúpila na Václavskom námestí v Prahe po boku Tomia Okamuru z českej populistickej strany SPD.

V pondelok sa ukáže s Borisom Kollárom z hnutia Sme rodina, ktoré ju pozvalo na Slovensko.

Opäť Le Penová vs. Macron

Le Penová cestuje po Európe, aby získala podporu pre koalíciu Hnutia pre Európu národov a slobody, ktorá v Európskom parlamente združuje euroskeptické a nacionalistické strany väčšinou s protiimigračným programom.

Jej najväčším súperom v eurovoľbách je opäť Macron, a preto francúzske denníky označujú voľby do EP za zopakovanie prezidentského súboja. Prieskumy predpovedajú Macronovej koalícii a Le Penovej Národnému združeniu zhodne okolo 21 percent hlasov.

Macron, ktorý doma musí stále riešiť protesty hnutia žltých viest, označuje európske voľby za referendum o svojom mandáte.

„Urobím všetko pre to, aby RN (Le Penovej strana – pozn. red.) nevyhralo,“ povedal podľa Le Monde Macron. „Som francúzsky a európsky patriot, oni sú nacionalisti a chcú rozložiť Európu.“

Le Penová je však opatrnejšia ako pred dvoma rokmi. Už nehovorí „Odchádzame!“ ale „Prichádzame!“ a hlása, že víťazstvom nad Macronom zmení Európu.

Na letákoch pózuje s talianskym ministrom vnútra a podpredsedom vlády Matteom Salvinim so sloganom „Naše myšlienky vyhrávajú po celej Európe“ a chce zopakovať výsledok spred piatich rokov. Vtedy koalícia s Národným frontom získala 25 percent hlasov, čím vlastne vyhrala národné voľby do Európskeho parlamentu. Odvtedy sa však veľa zmenilo.

Le Penová sa sústredila na prezidentské voľby a snažila sa získať podporu politikov v Rusku aj USA. Pricestovala do New Yorku, kde sa stretla s troma mužmi v Trump Tower, no stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom poprela.

Neskôr zavítala do Moskvy, kde po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásila: „Vzniká nový svet.“

Po prehratom druhom kole prezidentských volieb sa však stiahla a prišla o svojho najbližšieho poradcu Floriana Philippota. Z politiky však odísť nedokázala – nakoniec, pohybovala sa v nej odmalička.

Odmalička s politikou

Jej detstvo ovplyvnila predovšetkým kontroverzná politická kariéra otca, Jeana-Marieho Le Pena, ktorého už ako dieťa sprevádzala na verejných akciách aj osobných stretnutiach.

Bývalý výsadkár, ktorý bojoval v Alžírsku aj Indočíne, založil v roku 1972 Národný front, ktorý pôvodne vznikol ako neoliberálny klub pre podnikateľov. Postupne sa však zmenil na krajne pravicovú stranu.

Hoci ju s jej dvoma staršími sestrami mama opustila, najviac ju zmenila udalosť z roku 1976, keď v ich parížskom byte vybuchla bomba.

„Od chvíle, čo som sa prebudila,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie