Denník N

Valábik: Keď sú na ľade Černák a Sekera, viem, že nedostaneme gól

Boris Valábik. Foto N – Peter Kováč
Boris Valábik. Foto N – Peter Kováč

Bývalý hokejista a televízny expert RTVS Boris Valábik tvrdí, že nemá chochmes na to, aby za niečo kritizoval slovenských hokejistov.

Po zápase s Fínskom sa však pustil do rozhodcov a obdivuje trénera Craiga Ramsayho, že sa v tomto ohľade zachoval ako profesionál.

Valábik čaká, že pondelkový zápas proti Kanade môže Slovákom sadnúť viac ako sobotňajší proti Fínsku.

Tréner Craig Ramsay po zápasoch s Američanmi a Fínmi povedal, že spokojný nie je, pretože spokojný nie je nikdy. Tomáš Tatar však radosť z troch bodov z úvodných duelov mal. Ako to vnímate vy?

Tréner pravdepodobne nebol spokojný preto, ako sa zápas s Fínskom vyvíjal. Ja si na ňom vážim predovšetkým fakt, že sa nikdy nevyjadruje k rozhodcom. To možno núti o nich hovoriť mňa. Je to veľký profesionál a komentovať výkony arbitrov z pozície trénera je považované za neprofesionálne. Má dostatok skúseností na to, aby vedel, že by to mohlo ovplyvniť ďalší priebeh šampionátu.

Cítil som z neho obrovskú frustráciu. Prehrať sa totiž dá, ale keď sa tak stane po takomto výkone, zamáva to s každým. Preto si myslím, že reagoval, ako reagoval.

Tieto dve vyjadrenia odzrkadľujú vyjadrenia nás všetkých. Pred turnajom by sme tri body z prvých dvoch zápasov brali všetkými desiatimi. Následne sme však videli, že sa s Fínmi hrať dá, i keď ich hokej je založený na rýchlom korčuľovaní. Slovensko môže hrať proti každému. Treba si však uvedomiť, že majstrovstvá sveta, tak ako sezóna, nie sú šprint, ale sú maratón.

V štúdiu ste sa slovne pustili do rozhodcov. Myslíte si, že našej reprezentácii v zápase proti Fínsku ukrivdili?

Faul na Róberta Lantošiho bol absolútne evidentný. Stačí si spomenúť na vylúčenie Tomáša Tatara v prvej tretine, ktorý bol potrestaný za podobný zákrok. Ja mám dlhodobý problém s tým, že rozhodcovia nechcú vstupovať do hry, keď je stav zápasu 2:2 desať minút pred koncom. Je to logické. Ale keď dôjde k zabráneniu brániaceho hráča vo vlastnej tretine, aby sa dostal k puku, ešte k tomu takýmto spôsobom, ide o očividný faul.

Dobre vieme, že Lantoši mal rýchlosť, aby puk získal. Päť či šesť metrov bol však hákovaný. Keď má hráč v dnešnom hokeji „zaháknutú“ hokejku cez súperove ruky a neskôr cez jeho hokejku a nepíska sa to, ťažko hovoriť o tom, že sme neboli ukrivdení.

Viem, že úroveň rozhodcov v Rakúsku a Bielorusku je, aká je. (Zápas rozhodovali ako hlavní Rakúšan Manuel Nikolic a Bielorus Maxim Sidorenko, pozn. redakcie.) Ale toto sú majstrovstvá sveta a nás nijaké výhovorky nemusia zaujímať.

Na druhej strane, krivdu už nezoberieme späť. Každý, komu na tom aspoň trochu záleží a kto má športové srdce, krivdu cítiť bude. Jediný rozdiel medzi mnou a inými ľuďmi je, že ja to poviem v televízii a oni doma medzi sebou v obývačkách.

Môže pochybenie rozhodcov tím nakopnúť alebo skôr utlmiť?

Myslím si, že chlapci sa o tom budú rozprávať maximálne deň po zápase. Budú sa ozývať hlasy, že treba zabudnúť a vykašľať sa na celú záležitosť. V pondelok si na faul-nefaul už nikto nespomenie, budú sa pripravovať na Kanadu.

Čo sa vám na našej hre doposiaľ najviac páčilo a čo by ste, naopak, zmenili?

Vidím obrovský rozdiel medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie