Denník N

Čo populisti nevyriešia

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Očakávaná zmena v europarlamente ešte nemusí znamenať obrat, aký by vyhovoval populistom.

V prelomových chvíľach, akou sú voľby do Európskeho parlamentu, sa v zahraničí píše aj o nás, aj keď sa priamo o Slovensku nehovorí.

Väčšina komentátorov sa zhoduje na tom, že o dva týždne sa výraznejšie presadia euroskeptické, protiimigračné či antisystémové strany. Doterajší monopol kresťanských sociálnych demokratov sa tak oslabí. Populistickým stranám sa darilo vo viacerých nedávnych voľbách a k Maďarsku, Poľsku, Taliansku či Rakúsku i ďalším pribudli Estónsko, Fínsko a Španielsko. Krajne pravicová a euroskeptická Konzervatívna ľudová strana Estónska sa stala sa treťou najsilnejšou v krajine a dostala sa do vlády. Fínski sociálni demokrati iba veľmi tesne porazili euroskeptickú a protiimigračnú stranu Fíni. A v Španielsku sa po takmer 45 rokoch od pádu generála Franca do parlamentu dostala pravicovo populistická strana Vox spochybňujúca napríklad aj násilie na ženách či klimatické zmeny.

Očakávaná zmena ešte nemusí znamenať obrat, aký by vyhovoval populistom rôzneho razenia. Aj po voľbách sa v EP môže udržať proeurópska väčšina, pričom k sociálnym demokratom a ľudovcom pribudnú liberáli a zelení. Úspechy ich oponentov však môžu prispieť k tomu, že téma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie