Denník N

Pčolinský z Kollárovho hnutia Sme rodina: Ak nás progresívni blázni nálepkujú, prečo by sme mali byť ticho?

Peter Pčolinský. Foto N - Vladimír Šimíček
Peter Pčolinský. Foto N – Vladimír Šimíček

Podpredseda hnutia Sme rodina a jednotka eurokandidátky tejto strany Peter Pčolinský hovorí o tom, prečo sa dali dohromady s extrémistickými politikmi ako Marine Le Penová, Heinz-Christian Strache či Tomio Okamura.

V rozhovore s Petrom Pčolinským sa dočítate:

  • za akých podmienok by išli do vlády s Kotlebom
  • čo si myslí o Dankových cestách do Ruska
  • čo si myslí o hajlujúcom predsedovi rakúskych Slobodných
  • či chce, aby Slovensko odišlo z eurozóny
  • čo má Sme rodina spoločné s francúzskou nacionalistkou Le Penovou

Do volieb idete so sloganom Menej Bruselu, viac zdravého rozumu. Čo si pod tým máme predstaviť?

Zdravý rozum sú skúsenosti, logické postupy a overiteľné fakty. Zdravý rozum používame doma, v práci, a pokiaľ chceme byť v živote úspešní, musíme ho používať. Zdravý rozum by mali používať aj štáty a veľké celky ako EÚ. Práve pri niektorých rozhodnutiach EÚ nám chýba zdravý rozum.

Skúste byť konkrétny.

Ako príklad by som uviedol migráciu. Napriek tomu, že má západná Európa desiatky rokov skúseností s migrantmi, s no-go zónami v rôznych mestách, Angela Merkelová urobila v roku 2015 krok v rozpore so zdravým rozumom. Odkázala všetkým migrantom, že sú vítaní. A oni to aj vysvetľovali tým, že ich Merkelová pozvala. EÚ nebola na takýto masívny prílev pripravená. Keď sme v roku 2015 tvrdili, že je to obrovský problém a do Európy môže prísť niekoľko miliónov migrantov, všetci sa nám, samozrejme, vysmievali.

Všetci vedeli, že je to problém. Už vtedy ste však mali problém s vašou rétorikou na túto tému.

Všetci sa nám smiali. Nálepkovali nás, že sme blázni a šírime hoaxy. Výsledok je, že prišli vyše tri milióny migrantov a Európa na to pripravená nebola. Keď sa krajiny ako Maďarsko postavili a len začali plniť, čo od nich EÚ vyžaduje, teda ochranu schengenskej hranice, boli kritizovaní, že sú nehumánni, nesolidárni a podobne. Keď začal stavať plot Orbán, čelil obrovskej kritike. Ale keď po čase taký istý plot začali stavať Rakúšania, zrazu to bolo v poriadku. A ukázalo sa, že zdravý rozum sme mali my a nie oni.

Je jasné, že utečenecká kríza sa najprv zvládala horšie, teraz je to už oveľa menší problém. Vy a váš predseda ste však o kríze šírili hoaxy.

Bavíme sa možno o dvoch-troch statusoch a v tom obrovskom informačnom pretlaku bol naozaj problém rozlíšiť, čo je relevantné a čo nie. Keď sme však pri hoaxoch, spomínam si, že sa niekoľkokrát šírili aj cez hlavné správy Markízy. Dávame si pozor na to, čo uverejňujeme, ale v začiatkoch bolo tých informácií toľko, že to bol niekedy problém.

Vo vašom prípade išlo nielen o hoaxy, ale aj o elementárnu slušnosť. Boris Kollár sa vyjadroval vulgárne na adresu Merkelovej. Písal, že je bosorka, striga a podobne. Niečo také hovoril v minulosti Slota.

Súhlasím s jeho vyjadreniami, lebo normálny človek neurobí to, čo urobila v roku 2015 ona. Spôsobila problém, ktorý musí doteraz EÚ hasiť.

Únia nie je len o migrantoch. Kde teda chcete viac rozumu?

Pokiaľ po eurovoľbách budeme súčasťou novovznikajúcej frakcie, ktorú spoluzakladal Matteo Salvini, a v prípade, že frakcia bude mať rozhodujúci vplyv na kreovanie európskych štruktúr a bude relevantná, určite chceme otvárať mnohé témy. Už teraz sa bavíme napríklad s pánom Strachem (predseda rakúskej populistickej strany FPÖ – pozn. red.). Rozprávame sa napríklad o obrane, pôdohospodárstve, doprave. Hľadáme prieniky, a pokiaľ by sme sa stali súčasťou vlády, chceme spolupracovať v mnohých oblastiach práve s Rakúskom. Odpoveď na vašu otázku preto závisí od budúcnosti a od toho, akú silu bude mať naša frakcia.

Sami ste pristúpili k Salvinimu aj Strachemu. Prečo ste sa dali dohromady s extrémistami a bývalými fašistami v hnutí Európa národov a slobody (ENF)?

Nemám rád, keď ľudia, ktorí majú plné ústa slobody, demokracie a slušnosti, sú často v diskusiách agresívnejší ako tí, ktorých nálepkujú. Takéto typy ľudí veľmi rady nálepkujú titulmi fašisti, extrémisti, nacionalisti. Určite uznáte, že my nie sme žiadni extrémisti. Už nás za tie tri roky poznáte. Nie sme žiadni blázni, fašisti ani nič podobné. A prečo Salvini? Keď pred dvoma rokmi kandidoval, sľuboval ľuďom v Taliansku, že vyrieši problém, ktorý ich najviac trápil – migráciu. A Salvini, ktorý sa dostal do vlády a je ministrom vnútra, začal sľuby plniť.

V skutočnosti migračnú vlnu v Taliansku neznížil Salvini, ale v prvom rade ešte jeho predchodca Marco Minniti, ktorý uzavrel dohodu s Líbyou. Po nej klesol počet utečencov na štvrtinu. Salvini a jeho sprísnenie ochrany hraníc len ešte viac znižovali to, čo urobil Minniti.

My hovoríme to, že od nástupu Salviniho do funkcie ministra vnútra sa znížil počet migrantov o 90 percent.

Vďaka Minnitiho zmluve s Líbyou.

Zopakujem, že od nástupu Salviniho sa ich počet výrazne znížil. A to je fakt. Začal plniť sľuby, začal prísnejšiu politiku voči migrantom. Policajti majú za neho rozviazané ruky a môžu pri riešení týchto problémov postupovať aj represívnejšími metódami. Keď zoberiete, aké má preferencie, keď si pozriete videá, ako ho v Taliansku vítajú, je tam jednoducho superstar. Matteo Salvini je dnes populárnejší ako taliansky premiér a jeho koaličný partner. Miluje ho obrovský počet Talianov aj napriek tomu, ako ho nálepkujete.

Poďme sa teda na Salviniho pozrieť bližšie. Salvini na Mussoliniho narodeniny zdieľal jeden z jeho výrokov a fotil sa v tričku extrémistickej značky. To je, ako keby sa Denisa Saková fotila v tričku Thor Steinar.

Nevidel som tú fotku.

Jeden Salviniho citát: „Ak sa ten, kto dáva iným prácu, vyhne plateniu daní, aby prežil, nie je neplatič, ale hrdina.“ Súhlasíte s ním?

Tento problém je aj na Slovensku. Podnikatelia sú zdieraní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie