Denník N

Dôležitého svedka únosu Vietnamca Nemci nevypočuli

Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam v marci 2017. K únosu došlo v júli. Foto – TASR
Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam v marci 2017. K únosu došlo v júli. Foto – TASR

Spolupráca medzi slovenskou a nemeckou políciou pri vyšetrovaní kauzy únos nefunguje. Nemci Slovákom nedôverujú, o vypočutie kľúčového svedka nepožiadali.

Keď sa v septembri 2018 stretol generálny prokurátor Jaromír Čižnár s generálnym prokurátorom Nemecka Petrom Frankom v Haagu, dohodli sa, že obe krajiny budú spolupracovať pri kauze únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Toho uniesla vietnamská rozviedka z Berlína v lete 2017 cez Slovensko aj pomocou slovenského vládneho špeciálu.

Takmer za rok, čo sa prípad vyšetruje, sa však policajti nikam nepohli. Už samotné stretnutie v Haagu, na ktorom boli aj slovenskí a nemeckí policajti, nič neprinieslo, pretože Nemci si nechceli so Slovákmi vymieňať žiadne informácie. Slováci zároveň ukázali, že prípad až tak vyšetrovať nechcú, pretože časť, ktorá mala skúmať úlohu vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, inšpekcia pod dozorom prokurátorky Sone Juríčkovej rýchlo odmietla bez toho, aby postupovala dôsledne.

Inšpekcia teraz vedie stíhanie pre samotný únos, prípad sa však nehýbe, pretože sa čaká na výsledky dožiadaní do zahraničia.

Pred niekoľkými týždňami boli na Slovensku nemeckí vyšetrovatelia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie