Denník N

V USA sa dejú vážne veci, bojkot sexu to nevyrieši

Ženy protestujúce proti novému prísnemu zákonu v Alabame. Foto – TASR/AP
Ženy protestujúce proti novému prísnemu zákonu v Alabame. Foto – TASR/AP

Výzva na odopieranie sexu mužom do zrušenia neliberálnych zákonov podporuje podľa jej kritikov predsudky o tom, že ženy svoje telá používajú na získanie výhod.

Americká herečka Allysa Milano v reakcii na sériu nateraz ešte stále nie platných zákonov, ktoré by v minimálne šiestich amerických štátoch výrazne skomplikovali až znemožnili ženám prístup k interrupciám a kriminalizovali by za ich vykonanie lekárov, navrhla, aby ženy spustili takzvaný sexuálny štrajk.

To by znamenalo, že by odmietali mať sex s mužmi, kým štát Georgia nezruší zatiaľ neúčinný zákon (medzitým prišlo k schváleniu ešte drakonickejšieho zákona povoľujúceho interrupciu len v prípade vážneho ohrozenia matky v Alabame), podľa ktorého by žena nemohla podstúpiť interrupciu v okamihu, keď lekár zachytí tlkot srdca jej plodu. Je to zhruba v šiestom týždni tehotenstva, keď mnohé ženy ani netušia, že sú gravidné.

Na výzvu herečky, ktorá bola aj jednou z tvárí metoo, na sociálnych sieťach pozitívne reagovalo množstvo ľudí, vrátane celebrít. Viaceré feministky však jej nápad považujú za scestný a hlavne neefektívny. Navyše podľa nich odporuje feministickému naratívu a skôr posilňuje zaužívané predsudky a konzervatívne postoje k ženskej sexualite.

„Milano naznačuje, že ženám je sex akurát tak na to, aby uspokojili mužov a mali deti. Nie je tu žiadne uznanie skutočnosti, že ženy by mohli mať sex aj pre vlastné potešenie. Volanie po odopieraní sexu mužom tiež predpokladá, že ženy by mohli a mali vydierať mužov sexom, čím len posilňuje starodávny stereotyp, ktorý sa feminizmus tak usilovne snaží prekonať, a to, že ženy nemôžu ponúknuť nič iné, len svoje telá,“ napísala v komentári pre CNN psychologička Peggy Drexler.

„Tlieskam jej za to, že využila svoje postavenie na to, aby sa verejne vyjadrila k tejto veci, ale vždy tu hrozí nebezpečenstvo, že významná osoba vydá nejaké zásadné stanovisko bez toho, aby si to premyslela. Asi nechceme, aby mladí ľudia, ktorí ju uznávajú, vyrastali vo viere, že sex je nejaká transakcia a že ženy dosiahnu rovnoprávnosť tým, že budú mužom odopierať sex,“ napísala zase komentátorka The Independent Sirena Bergman.

Navyše spor o to, či a za akých okolností by žene mala byť umožnená interrupcia, nie je mužsko-ženským sporom. Sú muži aj ženy, čo sú prolife, aj takí a také, čo si myslia, že žena by mala mať právo voľby. Na druhej strane, to, že napríklad v Alabame zákon o zákaze interrupcií, ktorý je najprísnejším spomedzi všetkých v krajine, odhlasovali výhradne muži, ukazuje na istú „asymetrickosť“. Pravdou však je, že zákon podpísala guvernérka.

Je to zlé, ale bojovať sa dá aj inak

Boli však aj feministky, ktoré hovorili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie