Denník N

Ako sa Hitler učil od Marxa a ako to súvisí s dneškom

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Dejiny učia, že hazardovať s demokraciou a podceňovať nedemokratické spôsoby sa nevypláca.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Filmový dokument Sovietsky príbeh pripomenul Marxov text z apríla 1853, v ktorom Marx napísal, že „triedy a rasy sú priveľmi slabé na to, aby sa prispôsobili novým podmienkam, musia uvoľniť cestu“.

Marx v tom nadviazal na Engelsa, ktorý už roku 1848 písal práve v Marxových novinách Neue Rheinische Zeitung o nutnosti zlikvidovať niektoré rasy a národy, medzi nimi aj slovanské národy, ktoré nazval „odpadom“ (Völkerabfall), ktorý treba zničiť. Podľa literárneho historika Georgea Watsona z Cambridgeskej univerzity bol Marx predchodcom novodobej politickej genocídy. Watson tiež pripomína, že Hitler často vyhlasoval, že sa z čítania Marxa veľa naučil a že na Marxovi je založený celý národný socializmus.

Keď roku 1924 vyšiel v The New York Times krátky článok o založení Národnej socialistickej robotníckej strany v Nemecku, ktorej zakladateľom je Adolf Hitler, málokto tomu venoval pozornosť. Lenže noviny už vtedy upozornili, že Goebbels otvorene hlása, že Lenin a Hitler majú veľa spoločného, že Lenin je druhý najväčší muž po Hitlerovi a rozdiel medzi Leninovým komunizmom a Hitlerovým presvedčením je len nepatrný.

Potvrdilo sa to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie